Hjulande spindlar på topplista

(Filmklippet är utan ljud och från SciNews).

Spindeln i filmklippet snurrar iväg när den känner sig riktigt hotad. Den är en av tio nyupptäckta arter som finns med på en alldeles särskild topplista. Ett antal forskare i USA har valt ut dem bland 18 000 arter som fick sitt namn under 2014. De som hamnade på tio-i-topp är alla speciella på något sätt.

Här är hela listan (namnen är ofta på latin):

♦ Dinosaurie med fjädrar, hittad i USA. Nu är den förstås utdöd, men forskarna har kommit fram till att den hade fjädrar. Dessutom tror forskarna att dinosaurien byggde bon och ruvade sina ägg. Precis som fåglar. Den ska ha vägt mellan 200 och 300 kg. Det latinska namnet är Anzu wyliei.

♦ En koralliknande växt, Balanophora coralliformis, är en parasit som lever av andra växter. Den har hittats på Filippinerna,  och är redan utrotningshotad.

♦ Hjulande spindel, Cebrennus rechenbergi. Spindeln finns i öknen i Marocko.

♦ Svampliknande, mystiska djur har hittats i Australien. De har en mun vid svampens ”fot” och forskarna tror att de kanske är släkt med maneter. Latinskt namn: Dendrogramma enigmatica.

♦ En geting som skyddar sina ungar med döda myror har hittats i Kina. Spindeln bygger först varsitt litet rum där äggen läggs. I varje sånt litet rum stoppar getinghonan också en död spindel, så att larverna ska ha något att äta när äggen kläcks. När hela boet är färdigt lägger getingen döda myror vid boets ingång. Ämnen från de döda myrorna håller rovdjur borta. På latin heter getingen Deuteragenia ossarium.

♦ En groda som föder grodyngel har hittats i Indonesien. De andra över 6 000 kända grodarterna lägger antingen ägg eller föder levande smågrodor. Latinskt namn: Limnonectes larvaepartus.

♦ En ”liten” variant av jätteinsekter upptäcktes i Vietnam. Det handlar om en sorts vandrande jättepinne på ungefär 23 centimeter. Det låter ju inte så litet, men det finns släktingar som är mer än dubbelt så långa. Latinskt namn: Phryganistria tamdaoensis.

♦ En sorts färgsprakande havssnigel har hittats i havet utanför Japan. Latinskt namn: Phyllodesmium acanthorinum.

♦ En växt som används i Mexico till exempel vid jul känner många människor där till sen länge. Men vetenskapsmän har inte vetat om att den finns. Nu har den upp till 1,5 meter höga växten fått namnet Tillandsia religiosa.

♦ En blåsfisk som gör konstverk har upptäckts i Japan. Det här förklarar mystiska cirklar och mönster på havsbotten. Hannarna gör mönstren för att skapa bon där ägg kan läggas. Sen försöker de locka till sig en honfisk.

Topplistan är gjord vid SUNY College of Environmental Science and Forestry i USA. De som är på topplistan är inte rankade, utan står i bokstavsordning på latin.


 Länktips:

Bilder på alla arterna, från dem som har gjort topplistan. (På engelska, www.esf.edu).


 

Filmklipp där blåsfisken gör vackra mönster (BBC One):


Text: Lisa Blohm
Bild på notissidan: Jonathan Brecko

Publicerat: 2015-05-22