Hon är hellre lyckligt gift än prinsessa

En av prinsessorna i Japan tänker gifta sig med en ”vanlig” man. Då får hon inte längre höra till kejsarfamiljen.

Japan är en monarki och har en kejsare, som heter Akihito. Han är född 1933. Om han dör eller vill sluta som kejsare, blir en man i hans familj kejsare i stället. Kvinnor kan inte ärva tronen i Japan.

Prinsessan Mako

Kejsaren i Japan har egentligen ingen makt, men många japaner tycker att han är en mycket viktig person. Kejsarfamiljen lever också ett liv som nog är väldigt annorlunda hur de flesta andra har det. Nu tänker ett av kejsarens barnbarn, prinsessan Mako, strunta i det livet. Hon är kär i en man som jobbar på advokatbyrå, berättar flera nyhetssajter. De pluggade ihop på universitetet. Men prinsessor i Japan får inte gifta sig med vem som helst – då räknas de inte till kejsarfamiljen längre. Prinsessan Mako har bestämt att hon tycker att det är viktigare att gifta sig med vem hon vill än att vara en kunglighet.

I Sverige kan man vara både kunglig och gift med vem som helst. Men även här har personer som hör till kungafamiljen tidigare tvingats välja mellan att vara kungliga och att själva välja vem de vill gifta sig med.

Länktips: Läs en text på engelska om nyheten (bbc.com 2017-05-18)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-18


Diskussionsfrågor:

1. Vad tycker ni om att Mako inte får höra till kejsarfamiljen om hon gifter sig med vem hon vill?

2. Vi kan förstås bara gissa, men tror ni att det var lätt eller svårt för henne att bestämma sig? Varför?

3. Mako kan inte bli kejsare, eftersom hon är kvinna. Tror ni att det spelar någon roll för hur hon tänker? Varför/varför inte?

4. Vad tycker ni om att länder är monarkier (att det finns en kung, kejsare eller drottning)?

5. Skulle ni själva vilja vara kejsare? Varför/varför inte?

6. I Japan är det här en väldigt stor nyhet. Varför, tror ni?


Uppgifter till den engelska texten

den här länken hittar du en text på engelska från BBC News. ngefär i mitten av den engelska texten berättas det om en annan kvinna i kejsarfamiljen som gift sig med en vanlig person. Hon heter Sayako. Försök att svara på de här frågorna:

1. Hur är Mako och Sayako släkt?

2. När gifte sig Sayako?

3. Hur förändrades hennes liv efter att hon hade gift sig?