Hon var världens första kvinnliga president

De flesta presidenter i världen är män. Det dröjde till 1974 tills en kvinna blev president.

Fotot kommer från Online communism photo collection och har nummer #AA229.

Isabel Perón

Världens första kvinnliga president hette Isabel Perón och var president i Argentina. Isabel Perón valdes inte till president, utan ärvde sitt jobb. Hon var nämligen vicepresident åt presidenten Juan Perón, som också var hennes man. När han dog 1974 blev hon president.

Det var oroligt i Argentina. Landet hade problem med ekonomin och olika politiska grupper använde våld. Polisen och militären använde också våld och Isabel Perón verkar ha stöttat militärens våld. År 1976 tog militären makten i Argentina. Isabel Perón avsattes och fängslades i sitt eget hus. Fem år senare fick hon lämna Argentina och flyttade till Spanien. Militären fortsatte att styra Argentina fram till 1983. Under de åren försvann eller mördades många tusen argentinare.

vigdis_finnbogadottir_1985

Vigdís Finnbogadóttir

Den första kvinna som har blivit vald till president i demokratiska val är Vigdís Finnbogadóttir. Hennes efternamn gör att man kan gissa att hon är isländska. Så är det också. Vigdís Finnbogadóttir var lärare och teaterchef innan hon 1980 blev Islands och hela Europas första kvinnliga president. Hon valdes om tre gånger och var president till 1996.


Förslag till uppgift: Vem är president i Argentina och Island i dag? Ta reda på det!


Text: Lisa Blohm
Foton: #AA229/Online communism photo collection,
Rob C Croes/Anefo (CC BY-SA 3.0 nl)

Publicerat: 2016-10-11