Hoppborg i Spanien kastade iväg barn – flicka dog

En hoppborg i Spanien flög plötsligt upp i luften. Flera barn kastades iväg och skadades svårt. En sexårig flicka överlevde inte.

Olyckan skedde i går, söndag. Det var vid den spanska kusten i Katalonien. Vid en restaurang fanns en stor hoppborg, som flera barn hoppade i. Plötsligt flög hoppborgen iväg 25 meter och landade på restaurangens tak, skriver bland andra den spanska tidningen El Periódico. Barn kastades ut ur hoppborgen och flera av dem flög långt.

Det var på måndag förmiddag oklart vad olyckan berodde på. Nyhetssajter talar om att det tros ha varit någon sorts explosion i hoppborgen. Lufttrycket i den kan ha varit för högt. Men ingen vet säkert än och olyckan ska utredas ordentligt.

Det har hänt liknande olyckor tidigare när hoppborgar har flugit iväg. En sådan olycka var i Storbritannien för lite mer än ett år sedan. Då dog också ett barn. I USA fångade en sorts virvelvind i april en hoppborg och flög iväg med den. Flera barn skadades även den gången, men överlevde.

Länktips:

♦ Den här sidan från El Periódico är på katalanska och det språket förstår du nog inte. Men en bit ner finns en bild som visar hur luftslottet flög.

♦ Läs en text på engelska om olyckan som inträffade i USA i april. (Washington Post 2017-04-09)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-08

Förslag på diskussionsfrågor och övningar

1. Vad tänker ni när ni läser om den här nyheten?

2. Förändrar nyheten vad ni tycker om hoppborgar?

3. Leta efter fler texter om liknande olyckor.