Hotell begravt under lavin

En lavin begravde i går ett italienskt hotell under snö. Omkring 30 människor ska ha funnits på hotellet när lavinen kom. Filmklippet nedanför är på italienska från Euronews och visar det besvärliga läget i området.

Hotellet heter Rigopiano och ligger nära Gran Sasso-bergen i bergskedjan Appeninerna. Det var i går, onsdag, flera jordskalv i området. Jordskalven kan enligt flera nyhetsbyråer ha satt i gång lavinen.

På hotellet fanns både gäster och personal. Tidigt på torsdag morgon kom rapporter som talade om 30 döda i snöskredet. Men de uppgifterna visade sig snart vara osäkra. Minst två överlevande lyckades slå larm med mobiltelefon. De vädjade om hjälp och skrev att de frös, berättar den italienska tv-kanalen Rai News. Andra människor fick räddningstjänsten ingen kontakt med. Hur det har gått för alla på hotellet var alltså på torsdagsmorgonen oklart.

Läget i området är besvärligt. Under natten mellan onsdag och torsdag kämpade räddningstjänsten med att ta sig fram till de nödställda. Det har varit snöstorm i området och snö blockerade vägar, rapporterar det brittiska tv- och radiobolaget BBC. Det har gjort räddningstjänstens arbete mycket svårare. Nära 30 personer tros vara antingen saknade eller döda.

Länkar till fler nyheter om lavinen

Text på engelska (abc.net.au 2017-01-19)
Sveriges Radio (2017-01-19)


Förslag på övningar

1) Var ligger Gran Sasso? Leta reda på berget på en karta.

2) När stora olyckor inträffar kommer det nyheter snabbt och uppgifter kan ändras. Nukunskap.se skriver bara om den här nyheten torsdagen den 19 januari. Vad hände sen? Följ upp den här nyheten i slutet av januari.

Leta reda på ett par artiklar från morgonen den 19 januari och ett par artiklar som skrevs några dagar senare. Försök sen att svara på, för de olika artiklarna:

  • Vad rapporterades om hur många som hade dött i lavinen?
  • Vilka källor verkade journalisterna ha?
  • Rapporterade olika journalister samma saker eller var det stora skillnader?

Finns det några skillnader mellan nyheterna från den 19 januari och dem som skrevs senare? Vad beror skillnaderna på, tror ni?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-01-19

Mer om pengar