Hummer såld för 20 000

Bildtext: Humrarna på bilden är kokta och därför röda. De som ropades in i Göteborg var okokta.

Årets fiske på svensk hummer har startat. I morse såldes de tre första. En av dem var en hona på 0,96 kg, alltså nästan 1 kg. Priset på den blev 20 000 kronor.

Svenska humrar fångas i haven utanför västkusten. Under sommaren är det förbjudet att fiska hummer, men måndagen den 26 september var det hummerpremiär.

Några av de första humrarna såldes på en känd fiskauktion i Göteborg, tidigt på tisdag morgon. På en sån auktion ropar eller visar intresserade hur mycket de vill betala. Den som säger det högsta priset vinner.

Allra först såldes tre humrar som vägde 1,7 kg tillsammans, skriver nyhetsbyrån TT.

När årets första humrar är sålda brukar priset sjunka snabbat. Men även då är färsk svensk hummer väldigt dyr och brukar räknas som riktigt lyxig mat.


Förslag till räkneuppgifter

Årets första hummer köptes för ett kilopris på ungefär 20 000 kronor. Jämför det med vad andra livsmedel skulle kosta.
Gör så här:

1. Välj ut minst tre livsmedel i en affär, eller leta priser på mat på nätet.

2. Skriv vad varan heter och väger. Räkna sen ut hur mycket den kostar per kg.

3. Räkna ut hur många kg av dina utvalda livsmedel som du skulle få för 20 000 kronor.

4. Hjälps gärna åt i klassen för att få långa listor med mat. Är ni flera som har tittat på till exempel äggpriset? Kolla då gärna om ni har fått samma pris. Om priserna är olika, vad kan det bero på?


Förslag till diskussion

Årets första jordgubbar, färskpotatis och hummer säljs nästan alltid väldigt dyrt. Priset blir mycket högre än vad samma vara skulle ha kostat bara några dagar senare. Varför är det så här, tror ni?

Skulle du kunna tänka dig att betala mycket mer för årets första av någonting? (Vi låtsas att du har råd.) Varför/varför inte?


Text: Lisa Blohm
Foto från pixabay.com

Publicerat: 2016-09-27