Hundratals miljoner ska minska tågtrassel

Regeringen vill satsa mer pengar på järnvägen. Det ska göra att tågtrafiken fungerar bättre.

När tåg inte går som de ska blir människor sena till skola och jobb eller missar kanske en rolig fest. För företag kan trasslande godstågstrafik göra att  varor blir väldigt försenade. Och tågföretagen kan tvingas betala tillbaka biljettpengar när tåg är rejält sena eller ställs in. Allt det här gör många människor irriterade. Det kostar på olika sätt också väldigt mycket pengar. Myndigheten Trafikverket har räknat ut att kostnaden är ungefär 5 miljarder kronor på ett år.

Regeringen och andra anser att en del tågproblem beror på att järnvägen är i för dåligt skick. Därför föreslår regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna att staten lägger mer pengar än tidigare på att hålla järnvägen i bra skick. Det kan till exempel handla om att byta ut delar eller laga saker. Under 2015 vill regeringen satsa 620 miljoner kronor extra på såna förbättringar. Åren efter blir det dubbelt så mycket per år. Regeringen räknar också med att satsningen ska ge fler jobb.

Det här förslaget från regeringen finns med i vårbudgeten. Det är regeringens förslag om skatter och hur statens pengar ska användas. Riksdagen ska rösta om förslaget.


 

Länktips:

1. Text och radioklipp om förslaget (Sveriges Radio 2015-04-07).
2. Hos Trafikverket kan du se hur många procent av tågen som var i tid till olika stationer. (Ny statistik varje månad).


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-04-14