Hur dyr skulle en medalj av äkta guld vara?

Guldmedaljerna på OS ska innehålla minst 6 gram guld. Men vad skulle en medalj helt gjord av guld kosta? Det ska du få räkna på.

När sommar-OS gick i Stockholm 1912 fick vinnarna medaljer av riktigt guld. Sen var det slut på det. I dag är mer än 9/10 av guldmedaljerna silver och en liten del är koppar. Ytterst på medaljen finns ändå ett lager av äkta guld. Reglerna för OS-medaljer säger att guldmedaljen ska innehålla minst 6 gram guld.

Silvermedaljerna är till största delen gjorda av silver och bronsmedaljerna i Rio består mest av koppar. Medaljerna kan se lite olika ut och det är OS-staden som ska ta fram dem.

Extra fakta

På sommar-OS 1896 delades faktiskt inga guldmedaljer ut. Segrarna fick i stället en silvermedalj och en krans av lagerblad. Tvåorna fick bronsmedaljer. Treorna blev utan.


Uppgifter att klura på

Du har två runda medaljer. En är av silver. En är av guld. De väger båda 50 gram och de är lika breda. (De har samma diameter.)

1 a) Vilken medalj är tjockast?
2 b) Varför?

1 a) Medaljen av silver är tjockast.
1 b) En bit guld är nästan dubbelt så tung som en lika stor bit silver (med ett finare ord säger man att guld har högre densitet). Därför räcker 50 gram silver till en tjockare medalj än 50 gram guld gör.

Du har en guldmedalj från OS i Rio. Den väger 500 gram (det kan vara lite olika). 6 gram är guld. Resten är silver.

2 a) Hur många gram silver är det i medaljen?
2 b) 1 gram silver kostar ungefär 5 kronor och 1 gram guld 300 kronor. Hur mycket kostar metallen i medaljen?
2 c) Vad skulle medaljen kosta om den vägde lika mycket, men i stället var av rent guld?


2 a) 494 gram.
2 b) 4 270 kronor.
2 c) 150 000 kronor.
Extra fakta: Om man ska vara helt ärlig, så skulle en medalj av äkta guld vara ännu dyrare. Det är för att 500 gram guld inte räcker till så stora medaljer som delas ut i Rio. Till en så stor medalj behövs ungefär 900 gram guld. Guldet skulle då kosta runt 270 000 kronor.

Text: Lisa Blohm
Foto: Jan Bubeníček (Public Domain)
Publicerat: 2016-07-28
Ändrad: 2016-08-13
(Siffror är ändrade till siffror som gäller medaljer i Rio.)

Källor: http://www.olympic.org/summer-games-medals, brasil2016.gov.brForbes med flera.