Hur många delstater krävs för att vinna valet?

Texten ingår i Tema presidenter

Kartan här ovanför visar alla USA:s delstater och är gjord efter presidentvalet 2012. I stater med blå färg vann Barack Obama, som sen blev president. Nu ska du få räkna lite på presidentvalet.

I varje delstat står ett tal. Talet visar hur många så kallade elektorer som finns i varje delstat. Elektorer är människor som sen ska lägga sin röst på presidenten i en sorts slutval. Det finns sammanlagt 538 elektorer. En presidentkandidat som minst 270 elektorer röstar på blir president.

I alla 50 delstater utom två får kandidaten med flest röster där alla elektorer på sin sida. Förloraren får inte en enda elektorsröst. Dessutom finns det tre elektorer i området District of Columbia (DC), fast det inte är en delstat. Räkna i uppgiften här nedanför med DC som en delstat.


Uppgifter:

Titta på kartan. Vinnaren i en delstat får alla elektorer i den delstaten på sin sida. Svara sen på:

1. Hur många delstater måste en presidentkandidat som minst vinna för att få ihop 270 elektorer?
2. Hur många delstater kan en presidentkandidat som mest vinna och ändå förlora valet?
3. Vet du vad delstaten med flest röster heter? Kolla annars upp det på en karta.

 • Svar på fråga 1


  Svar: Minst elva delstater behövs för 270 elektorer. Då måste alla elva vara de delstater som har flest röster. De är markerade på den här bilden. (Klicka på den för att göra den större.)

  nyelectoral_med-roster

 • Svar på fråga 2

  Svar: En presidentkandidat kan få alla röster i 34 delstater och ändå inte vinna valet. (Då fuskar vi lite och räknar District of Columbia som en delstat.)


 • Svar på fråga 3


  Svar: Delstaten med flest elektorer, 55 stycken, är Kalifornien.

Länktips: Karta där du kan testa dig fram och se vad som händer om olika presidenkandidater vinner. På engelska. (US Electoral College)


Text: Lisa Blohm
Karta: Gage (Public Domain)
Publicerat: 2016-10-10