I oktober är de nya mynten här

Under oktober månad får Sverige tre nya mynt. Dessutom ska två sedlar bytas ut. På den stora bilden syns både nya och gamla mynt.

För ett år sedan byttes 20-lappar, 50-lappar och 1 000-lappar ut. Det kom också en helt ny 200-lapp. Nu är det dags för nästa byte av pengar.

De nya mynten är mycket lättare än de gamla. De innehåller också en annan blandning av metaller än de pengar som vi är vana vid. Den viktigaste skillnaden är nog att det inte är nickel i mynten. Det är bra för människor som är allergiska mot just nickel. Tiokronan är det enda mynt som inte byts ut.

Eftersom de nya mynten är lättare blir de lättare och billigare att transportera. Men för affärer och en del andra företag kan det först bli dyrt med de nya mynten. Olika sorters myntautomater kan behöva bytas ut eller byggas om.

De två nya sedlar som kommer nu är 100-lappar och 500-lappar. På båda sedlarna finns kända svenska kvinnor med. Den ena är Greta Garbo, som var en världsberömd skådespelerska. Den andra var Birgit Nilsson, som också var världsberömd. Hon sjöng opera. Det är bara människor som inte lever längre som får vara med på svenska sedlar.

En viktig orsak till att sedlarna byts ut är att de ska vara svårare att förfalska. Men det har redan varit en del problem med förfalskningar av de nya sedlar som kom 2015.

Den 1 juli 2017 blir alla gamla sedlar och mynt utom tiokronorna ogiltiga. Då får man inte betala med dem längre. Därför är det bra att göra sig av med de gamla pengarna redan nu.


Tips: Läs mycket mer om pengar i Tema PENGAR (nukunskap.se)


Här kan du se en film från när nukunskap.se besökte Riksbanken hösten 2015, innan de första nya sedlarna kom. Tjejen i filmen heter Ida.


Text: Lisa Blohm
Foto: Riksbanken

Publicerat: 2016-09-24