Indier ska kolla om Mount Everest krympt

Mount Everest är världens högsta berg. Men har det blivit lägre? Det tänker nu en indisk myndighet ta reda på.

I uppslagsböcker står det att Mount Everest är världens högsta berg. Den högsta toppen ska vara 8 848 meter över havet. Men en del vetenskapsmän tror nu att berget kan ha krympt lite. Skälet till tvivlen är en kraftig jordbävning.

Mount Everest ligger i bergskedjan Himalaya på gränsen mellan länderna Tibet och Nepal. För två år sedan, 2015, drabbades Nepal av ett kraftigt jordskalv. Flera tusen människor dog och landskapet förändrades. Kanske sjönk också bergen lite vid skalvet, så att Mount Everest blev något lägre. Det är i alla fall vad en del forskare tror.

Nu ska forskare vid statliga Survey of India ta reda på hur det ligger till med den saken, skriver den indiska nyhetsbyrån PTI. En expedition ska skickas till Mount Everest och bergets höjd mätas på två sätt. Det ena sättet är med hjälp av GPS. Det andra sättet är att räkna ut höjden från marken, berättar Swarna Subba Rao vid Survey of India för PTI.

– Vi ska använda båda metoderna för större säkerhet, säger Swarna Subba Rao.

Han räknar med att expeditionen ska vara på väg om ungefär en månad. Även om jordbävningen inte har fått Mount Everest att krympa, ska kan nog expeditionen komma fram till en annan höjd än 8 848 meter. Olika forskare har nämligen kommit fram till lite olika höjder genom åren. Höjden 8 848 meter kom indier fram till 1955 och det är den höjden som brukar räknas.

Finns det någon risk för att Mount Everest förlorar sin plats som världens högsta berg? Nja, knappast. Tvåan på listan är K2 med 8 611 meter över havet.

Länktips:

♦ Läs en artikel på engelska om nyheten (Times of India 2017-01-25)
Läs om jordbävningen i Nepal 2015 (Dagens Nyheter 2015-04-25)
Kebnekaise är nu 2097,8 meter (nukunskap.se 2016-08-18)


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-01-25