Trots ny regel: Ingen straffades för nedskräpning i Vasaloppet

(Foto: Vasaloppet/Ulf Palm)

De som åkte Vasaloppet kunde i år straffas med extra tid om de skräpade ned. Men inte en enda åkare fick ett sånt tillägg – och nedskräpningen minskade rejält.

Det riktiga Vasaloppet på nio mil kördes söndagen den 6 mars. Dagarna före var det många varianter på Vasaloppet och tiotusentals skidåkare gick i mål i Mora. På vägen dit fick de dryck i pappersmuggar vid olika kontroller.

Vasaloppet har tidigare haft problem med stora mängder skräp efter åkarna. Många har kastat sina urdruckna muggar var som helst längs spåren. I år bestämdes det därför att de som skräpade ned kunde straffas. Det har nukunskap.se skrivit om tidigare. Den som kastade sitt skräp på fel ställe skulle få 15 minuters tidstillägg om det upptäcktes. Funktionärer längs spåren skulle fotografera nedskräpare.

 

Bildbevis på nedskräpare saknades

Hur gick det då? Nukunskap.se ringer och frågar Camilla Sandy, som är pressansvarig på Vasaloppet. Hon svarar att det faktiskt inte var en enda åkare som fick tidstillägg för nedskräpning.

Nukunskap.se: Det låter lite som att det var ett tomt hot om ingen straffades. Var det så att ni bara hotade med det här?

– Nej, det var det inte. Hade vi fått bildbevis så hade det blivit tidstillägg. De som har slängt har vi inte lyckats fånga på film, säger Camilla Sandy.

Nu var ju själva tanken med regeln inte att ge massa åkare extra tid, utan att minska på skräpet. Det verkar ha fungerat.

– Det var 90 procent mindre skräp längs spåret. Det känns som om folk har tagit till sig det här, säger Camilla Sandy.

Hon tror att de flesta åkare vill göra rätt och hålla snyggt längs spåren. Ändå har tidigare års tjatande på att hålla rent inte riktigt fungerat. Kanske fick många en extra påminnelse när regeln om tidstillägg kom och skärpte till sig.

Om regeln med tidstillägg för nedskräpning blir kvar nästa år ska bestämmas senare.


Länktips:

Tidigare text på nukunskap.se om regeln om nedskräpning (2017-02-24)


Text: Lisa Blohm
Foto: Vasaloppet/Ulf Palm

Publicerat: 2017-03-07


Förslag på diskussionsfrågor:

Vasaloppets arrangörer hotade med ett straff för nedskräpning. Efter det skräpades det ned mycket mindre. Diskutera:

1. Nyheten om att nedskräpare kunde hotas med tidstillägg fanns före Vasaloppet på många sajter. Tror ni att det hade skrivits lika mycket om skräpet utan den nya regeln? Motivera.
2. Vilken källa kan ni se i texten att nukunskap.se har använt?
3. Man brukar prata om att det ska finnas minst två källor och att de ska vara oberoende från varandra. I det här fallet tycker nukunskap.se att en källa räcker för att få svar på om någon straffats med tidstillägg. Varför, tror ni? Håller ni med?


  • Klicka för att se hur nukunskap.se tänkte om fråga 3.


    Nukunskap.se ville veta om någon åkare hade straffats med tidstillägg. Det här borde Camilla Sandy som är pressansvarig på Vasaloppet ha bra koll på, eftersom hon jobbar med Vasaloppet och ska kunna svara på journalisters frågor. Hon svarade också tydligt att ingen hade straffats och då litade nukunskap.se på att hon vet hur det gick.
    Däremot skulle det ju kunna vara så att Vasaloppet helst inte ville straffa någon med tidstillägg. Kanske var arrangörerna lite snälla första året och straffade därför inte avslöjade nedskräpare? Enligt Camilla Sandy var det inte så. Nukunskap.se har ingen källa som påstår något annat. Vi har heller inget skäl att tro att Camilla Sandy inte talar sanning. Det hade ändå varit bra med en källa till, och då någon som inte jobbade för Vasaloppet.