Insekt får namn efter Donald Trump

En nyligen upptäckt fjäril har uppkallats efter Donald Trump. Fjärilen är en sorts mal och det latinska namnet på den är Neopalpa donaldtrumpi.

Upptäckten av den nya malen gjordes bland fjärilar som fanns på ett museum. Forskaren Vazrick Nazari såg att en sorts mal skilde sig från tidigare kända arter. Precis som en liknande mal levde den här i delar av Mexiko och Kalifornien. Men det fanns ändå skillnader mellan de båda arterna. En var att den nyupptäckta hade vitgula fjäll på huvudet.

Enligt ett pressmeddelande fick de vitgula fjällen forskaren Vazrick Nazari att tänka på Donald Trumps frisyr och då fick han idén till namnet. Forskaren förstod också att det var smart att ge en insekt namn efter en president. Han räknade med att det skulle göra att journalister skrev om malen och att den blev känd. Många andra nyupptäckta insekter hör de flesta av oss aldrig talas om. Neopalpa donaldtrumpi har däremot chans att bli en världskändis.

Vazrick Nazari säger att han hoppas att insekten också ska få människor mer intresserade av de miljöer där såna här malar lever. Neopalpa donaldtrumpi och malens nära släktingar anses vara hotade av utrotning. Att malen nu blir berömd kanske kan göra att det pratas mer om att skydda områden där hotade arter lever.

President Barack Obama fick faktiskt också ett djur uppkallat efter sig, alldeles nyligen. Det var en fisk som lever i korallrev vid Hawaii. Den heter på latin Tosanoides obama.

Vazrick Nazari skriver om upptäckten av den nya malen i tidningen Zookeys.


Förslag på övning

Det finns fler djur som har fått sitt namn efter Barack Obama. I en artikel på engelska i tidningen Science kan du läsa om flera stycken och se bilder på dem. Är det någon som du tycker liknar Obama?


Text: Lisa Blohm
Bilder på malen: Vazrick Nazari
Publicerat: 2017-01-18