Hon mäter glaciärer på Kebnekaise

Uppe på Sveriges högsta berg Kebnekaise klättrar forskare runt på snö och is. De följer hur glaciärer krymper och växer till.

Forskningsstationen Tarfala ligger på 1 135 meters höjd. I närheten finns flera glaciärer som forskarna gör mätningar på. En glaciär är ett stort istäcke som finns på land och som rör sig. Det gör den när isen är riktigt tjock.

Sedan 1946 har forskarna gjort mätningar på Storglaciären på Kebnekaise. I dag är forskaren Gunhild ”Ninis” Rosqvist chef för forskningsstationen.

– En glaciär är beroende av hur mycket snö som kommer på vintern och hur mycket som smälter på sommaren. Den balansen bestämmer hur glaciären mår, berättar Ninis för nukunskap.se.

Hon säger att det under de senaste hundra åren har varit väldigt varmt på somrarna.

– Då smälter glaciärerna av kraftigt och det är ju inte bara i Sverige, säger hon.

Forskarna följer noga hur mycket snö som faller på glaciären, hur hårt packad den är och hur mycket som smälter. Långa käppar som sätts ned i isen visar till exempel hur mycket som har smält.

Forskningen vid Tarfala ger kunskap om hur känslig fjällvärlden är för att klimatet förändras. Förändringarna påverkar naturen, men också människor som lever nära den. Dit hör samer med renar och inuiter som bor på Grönland.

Mätningarna i Tarfala är också en pusselbit till hur mycket is som smälter i världen.

– Det är ju det som bestämmer hur mycket som havsnivån stiger. Våra små glaciärer bidrar inte så mycket, men det är ändå viktigt att ha koll, säger Ninis Rosqvist.

Forskningsstationen ligger många mil från en stad och det är en speciell plats att vara på. Maten måste planeras långt i förväg och körs upp med snöskoter eller helikopter.

Forskarna tar sig fram med snöskoter, snöskor och ibland skidor. För att få fäste i isen behövs också skor med kraftiga vassa metallpiggar. Man måste akta sig för djupa sprickor i glaciärer och det finns också annat som kan vara farligt. Förra vintern utlöstes en kraftig lavin när forskarna var på väg till forskningsstationen. Ingen människa skadades, men 14 elstolpar knäcktes. Strömmen var borta i flera veckor och forskarna fick bo på en annan plats.

– Det är en utmanande miljö att arbeta i, både fysiskt och psykiskt. Det är både lite läskigt och väldigt vackert och fortfarande väldigt orört, säger Ninis.

Text: Lisa Blohm
Fotot på Ninis Rosqvist har en jobbarkompis tagit.

Publicerat: 2015-01-26

Mer om Kebnekaise: Kebnekaise är nu 2 097,8 meter (nukunskap.se, 2016-08-18)


Forskningsstationen hör till Stockholms universitet, som har gjort den här filmen.
  • En glaciär är en ismassa på land som rör sig. När ismassan blir ungefär 30 meter tjock börjar isen röra sig.
  • De största glaciärerna är inlandsisen på Antarktis och på Grönland. Europas största glaciär är Vatnajökull på Island. Sveriges största glaciär heter Stuorrajekna. Sveriges glaciärer är ganska små.
  • Det mesta av jordens sötvatten finns i glaciärerna.

Källa: ne.se