Kriget vanns med tåg över isen

År 1658 tog sig tusentals svenska soldater över isarna i Danmark. Händelsen kallas Tåget över Bält och gjorde att Sverige vann ett krig.

1657 krigade Sverige mot Ryssland och Polen. Kriget gick dåligt för svenskarna och då passade Danmark på att starta krig mot Sverige. Det visade sig vara ett misstag.

Sveriges kung Karl X Gustav och hans trupper tog sig från Polen och anföll Danmark från söder. På hösten hade Sverige tagit hela Jylland och en viktig fästning. Sverige hade då ungefär 17 000 soldater på plats. Jylland ligger på fastlandet, men en stor del av Danmark är öar. Svenskarna väntade på krigsfartyg för att ta sig vidare till öarna, men båtarna dröjde och vintern kom. Det gick inte längre att anfalla med båt.

Det var ovanligt kallt den här vintern och isen hade frusit till mellan Danmarks öar. Kanske kunde den svenska armén gå på isen i stället? Människor skickades ut för att mäta isen, berättar historikern Anna Maria Forssberg som arbetar på Armémuseum.

– Man diskuterade ganska mycket om isen skulle hålla. När man väl gick över isen, trodde man att det var säkert, säger hon.

Den 30 januari tågade tusentals soldater och hästar över sundet Lilla Bält till ön Fyn. Många var säkert rädda. De allra flesta klarade sig till Fyn, men isen brast på några ställen. Då drunknade hästar och soldater i det kalla vattnet.

– Att det faktiskt var flera ekipage med hästar som gick igenom isen visar ju att det inte var helt säkert, säger Anna Maria.

Det var en del strider mellan danskar och svenskar, men svenskarna vandrade vidare över isar och mindre öar. Snart var de ganska nära den danska huvudstaden Köpenhamn.

– Det blev mer eller mindre panik i Danmark.

Den danska kungen gav upp och slöt fred med Sverige. Sverige fick bland annat Skåne, Blekinge och Halland av Danmark. Det här är känt som Freden i Roskilde.

Anna Maria Forssberg funderar på vad som hade hänt om de danska isarna hade varit mycket svagare än svenskarna trodde.

– Säg att isen hade gått upp och de flesta hade drunknat. Då hade kanske inte Skåne, Blekinge och Halland varit svenska landskap i dag, säger hon.

Text: Lisa Blohm
Bild: Johan Philip Lemke har målat ”Tåget över Bält”.
Publicerat: 2015-01-26


Källor: Anna Maria Forssberg på Armémuseum, ne.se och Peter Englunds bok ”Den oövervinnelige”.