Sågspån räddar is till sommaren

Is från frusna sjöar har länge använts för att kyla mat. Inbäddad i sågspån klarar sig isen långt in på sommaren.

Under 1800-talet och tidigt 1900-tal var det vanligt att såga upp is i stora block ur svenska sjöar. Blocken lades ofta i en lada eller i särskilda iskällare. Där täcktes de av tjocka lager sågspån. Ett sånt lager innehåller väldigt mycket luft och luft leder värme väldigt dåligt. Värmen kommer då inte åt isen och den smälter inte. Den sparade isen klarade sig i många månader.

I städerna kunde man köpa is av särskilda iskarlar, som kom bärandes på rejäla isblock. Blocken användes ofta i särskilda isskåp, som fanns före kylskåpen. Isblocken smälte långsamt och kylde maten.

Det finns fortfarande de som sågar upp is ur sjöar. Och i till exempel Östersund läggs på våren stora mängder snö under sågspån. Det görs för att det säkert ska finnas snö till skidspår i november.

Text: Lisa Blohm
Bilden är en del av en tavla målad av Ehrenfried Wahlqvist 1864.
Publicerat: 2015-01-26


TIPS
Känner du någon gammal människa? Har du tur har de varit med om att såga upp is, i Sverige eller kanske i ett annat land. Fråga!

LÄNKTIPS
Läs på Halwyllska museets hemsida om iskarlar, isskåp och kylskåp. Halwyllska var ett väldigt rikt hem i Stockholm.,

Källor: Nationellt resurscentrum för fysik, Östersunds kommun Halwyllska museet med flera.