Italiensk politiker vill ge föräldrar fängelse för veganmat

En politiker i Italien tycker att föräldrar som ger sina barn bara veganmat ska kunna hamna i fängelse.

Politikern heter Elvira Savino och sitter i Italiens riksdag, parlamentet. Hon har reagerat på nyheter om att flera  italienska barn som bara ätit veganmat har fått brist på näring och hamnat på sjukhus. Den som äter vegankost äter varken kött, fisk, ägg eller mjölk. Allt från djurriket väljs bort. Den här maten innehåller till exempel vitamin B12, som inte finns i grönsaker. Därför är det extra viktigt för veganer att tänka på att de får i sig vitamin B12 på annat sätt. De behöver också äta bra för att slippa brist på en del andra viktiga ämnen, som vitamin D och kalcium.

Elvira Savino säger i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att hon inte har något emot att vuxna människor väljer att vara veganer. Däremot tycker hon att det är helt fel att de ska få ge sina barn bara veganmat.

– Jag tycker att det är absurt att en del föräldrar får tvinga på sina barn sin vilja på ett nästa fanatiskt, religiöst sätt, säger Elvira Savino till Reuters.

Därför föreslår hon nu en ny lag. Hennes förslag är att föräldrar som vägrar att ge sina barn annan mat än vegankost ska kunna straffas med fängelse, även om barnen mår alldeles utmärkt och får all näring de behöver. Om barnen får i sig för lite näring och skadas allvarligt, ska straffet bli längre.

Nu är det här bara ett lagförslag och vi får se vad som händer med förslaget. Det har blivit en nyhet i både Italien och i en del andra länder.


Bra att veta: Det finns många människor som har åsikter om mat. En del av dem är rejält osams om hur man ska äta och varför. Därför är det bra att vara lite kritisk till vad man läser och hör om vilken sorts mat som är bra och dålig. Även läkare kan tycka olika om hur man ska äta.

Länktips:

Läs nyheten på engelska (reuters.com)
Så skriver Livsmedelsverket om vegetarisk kost till barn


 

Text: Lisa Blohm
Foto: iStock. Barnet på bilden har inte med texten att göra.
Publicerat: 2016-08-16