Jättediamant hittad i Afrika

I en gruva i Botswana har en jättediamant upptäckts. Det är den näst största diamant som någonsin har hittats.

Fyndet gjordes av diamantföretaget Lucara Diamond i en gruva som heter Karowegruvan. Enligt diamantföretaget väger den här ädelstenen 1 111 karat. Omräknat till gram blir det 222 gram. Den är ungefär 65 millimeter på längden, 56 millimeter på bredden och 40 millimeter på höjden. Om stenen slipas så blir den lite lättare.

Lukas Lundin är en av dem som bestämmer i Lucara Diamond. Han sitter i företagets styrelse. När tidningen Svenska Dagbladet intervjuade honom var han väldigt lycklig över diamanten.

– Diamanten från Karowegruvan är den största som hittats på 110 år. Vi visste att vi kunde hitta stora diamanter där, men nu kanske vi hittar dem som är ännu större än de här, sade han till tidningen.

Ingen kan i dag säga hur mycket diamanten är värd. En annan diamant på 342 karat såldes i somras för ungefär 180 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet. Diamanter kan också vara olika fina.

Jämfört med den största diamant som någonsin har hittats är den här ändå en liten plutt. Den allra största heter Cullinandiamanten och var på 3 106 karat eller 621 gram när den hittades. Den diamanten hittades i Sydafrika 1905 och slipades sen till mindre stenar. De sitter i en kungaspira, en krona och smycken som kungafamiljen i Storbritannien äger. Om du har spelat spelet Den försvunna diamanten, så är det Cullinandiamanten du har letat efter.

Diamanter kan ha olika kvalitet. När man säger att den hittade diamanten är världens näst största, så jämförs den med andra diamanter som är ungefär lika fina. Det är diamanter som duger till smycken.


Förslag: Det är många siffror i den här texten. Kan du hitta på en egen räkneuppgift till den?


Länktips:

Läs om nyheten på engelska en brittisk tidning (The Telegraph 2015-11-19)

Mer om andra kända diamanter (Illustrerad vetenskap 2010-04-29)

Mer om gruvor i Tema GRUVOR (nukunskap.se 2015)


Text: Lisa Blohm
Foto: Lucara Diamond
Publicerat: 2015-11-20