Journalist kan dömas för smuggling av flykting

En syrisk pojke fick åka tillsammans med ett svenskt tv-team till Sverige. Han tog sig till Sverige på olaglig väg. Nu ska en domstol avgöra om tv-teamet är skyldiga till människosmuggling.

För drygt två år sen spelade tv-journalisten Fredrik Önnevall, en fotograf och en person till in ett tv-program åt SVT. I Grekland mötte de en 15-årig kille som hade flytt från Syrien. Han ville komma till Sverige på ett sätt som inte var farligt. Fredrik Önnevall och hans jobbarkompisar bestämde sig för att 15-åringen skulle få resa tillsammans med dem. Senare berättade Fredrik Önnevall om pojkens resa i dokumentären Fosterland.

Filmen visades i Sveriges Television. Då polisanmäldes Fredrik Önnevall av flera personer. Det är olagligt att hjälpa någon som inte får vara i Sverige att komma hit. Tv-teamet misstänktes för människosmuggling.

I dag, torsdagen den 26 januari, startade en rättegång mot de tre i tv-teamet. Åklagaren säger att de har gjort sig skyldiga till brott. Tidningen Svenska Dagbladet skriver att Fredrik Önnevall visste att 15-åringen reste med förfalskade papper och att tv-teamet planerade resan.

De anklagade säger att de inte har begått något brott utan i stort sett bara låtit pojken resa tillsammans med dem. 15-åringen skulle alltså få sällskap på resan, men inte smugglas över gränserna med tv-teamets hjälp.

Nu ska domstolen avgöra om de tre åtalade är skyldiga till brott eller inte. Om de  fälls, så kan de dömas till fängelse. Ett sånt straff kan vara kortare eller längre. Den som tjänar pengar på att smuggla flyktingar skulle kunna dömas hårdare än den som bara har velat hjälpa en annan människa.

Fredrik Önnevall verkar tycka att han gjorde rätt, även om han skulle dömas till fängelse.

– Jag har aldrig ångrat att jag tog honom med, oavsett hur det slutar, säger Fredrik Önnevall till tidningen Dagens Nyheter.

Han berättar för tidningen att killen i dag är 17 år, bor i en svensk familj och går i skolan. Fredrik Önnevall pratar i telefon med honom ibland. Han har inte pratat med 17-åringen om rättegången.

– Nej, jag har inte tagit upp den och inte han heller. Jag vill inte ge honom dåligt samvete för att vi hjälpte honom, säger Fredrik Önnevall.

Den här rättegången följs av många andra journalister. Kanske tycker de att det är extra intressant eftersom det är en journalist som är åtalad. Men det finns också andra, liknande fall. Hur domstolen dömer i det här fallet kan få betydelse för andra domar i framtiden.


Länktips:

Se när det skrivs nya saker om rättegången (omni.se)

Läs mer om rättegången (omni.se).

Förslag till diskussion

1. Tänk er att tv-teamet fälls för brott. Tycker ni då att det var rätt eller fel att låta en syrisk 15-åring på flykt åka med till Sverige? Motivera.
2. Skulle ni tycka likadant om tv-teamet frias, tror ni? Varför/varför inte?
3. Människor begår brott av olika orsaker. Tycker ni att skälet till brottet ska påverka hur strängt straffet blir? Varför/varför inte?
4. Fredrik Önnevall jobbar åt SVT. Tycker ni att en av hans bästa jobbarkompisar kan rapportera om rättegången? Varför/varför inte?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-01-26