Journalist om olyckor: ”Viktigt att inte kliva över gränsen”

Texten ingår i Tema Snabba nyheter

Vid stora olyckor i Sverige är reportrar och fotografer ibland snabbt på plats. Då gäller det att tänka på att inte gå över gränsen för vad som är okej att visa och berätta, säger en journalist på tidningen Nerikes Allehanda i Örebro.

Nerikes Allehandas  journalister håller koll på vad som händer i Närke. En typ av nyheter är bränder och trafikolyckor. Såna nyheter får tidningen ofta med ett mejl från SOS Alarm, berättar deskchefen Pierre Bokvist. Han jobbar med snabba nyheter som publiceras på nätet.

När det kommer nyheter från SOS Alarm rapporterar tidningen ofta nästan direkt.

– Vi vill vara så snabba som möjligt. Det finns ett stort allmänintresse av att snabbt få information, inte minst om olyckor där trafiken påverkas. Folk är nyfikna också. Det finns ett jättesug efter att få veta vad som händer här och nu, säger Pierre Bokvist.

Det som är svårast vid stora olyckor är etiken, tycker han. Det handlar om vad man berättar och hur.

– Det gäller speciellt om man åker ut på plats och inte minst om man sänder live. Det gäller att inte kliva över gränsen för vad som känns okej etiskt, säger Pierre Bokvist.

Vad kan det då handla om? Jo, till exempel är det kanske inget problem att filma en massa bilar som har åkt ned i diket. Däremot kan det vara ett stort problem att filma ett medvetslöst barn och lägga ut bilderna på nätet. Eller att visa nummerskylten på en bil direkt efter en dödsolycka. Journalister ska också vara försiktiga med att intervjua människor som kanske är väldigt chockade. De kan säga ja till att prata men ångra sig väldigt mycket efteråt.

 

Beslut tas ofta snabbt

När det ska gå fort kan journalisterna snabbt behöva fatta beslut om vad som är okej och inte okej. Många nyhetsjournalister och nyhetschefer är vana vid att tänka på det här. I stressade situationer kan det ändå bli fel ibland, tycker Pierre Bokvist. På olika redaktioner kan det också finnas lite olika syn på vad som är okej att skriva och göra. Det kan också vara så att en fotograf tar en del bilder på plats, som en chef sen säger inte får vara med på nätet.

Ibland omkommer människor vid olyckor. Men innan Nerikes Allehanda skriver att en person har dött vill de vara helt säkra på att det stämmer och inte bara berätta vad radion eller annan tidning har skrivit.

– Då vill vi nog ha egna uppgifter från en säker källa, till exempel direktkontakt med räddningstjänsten eller polisen, säger Pierre Bokvist.

För det mesta berättar inte svenska journalister vad svårt skadade i olyckor heter, om de inte själva har sagt okej till det. Men om till exempel en partiledare skulle skadas svårt, så skulle tidningar och tv berätta det. Då räknar man med att det är viktigt för många att veta.

Länktips: Läs mer om olyckor i Tema Olyckor.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2017-02-28