Kameror ska hindra grymheter vid slakt

Franska slakthus kan tvingas ha videokameror som övervakar hur djur behandlas i slakthus. Landets politiker är nära att säga ja till en sån lag.

En del människor tycker att det är fel att äta djur över huvud taget. Andra tycker att det är helt okej att äta kött, men att djuren ska ha det bra så länge de lever och slaktas på ett sätt som gör att de lider så lite som möjligt.

Människor som kämpar för djurs rättigheter har tidigare spridit filmklipp inne från slakthus. Filmerna har publicerats i sociala medier och visar djur som behandlas illa i slakthusen. En del bilder var väldigt otäcka. Fransmän och människor i andra länder blev upprörda. Djurvänner protesterade med bland annat demonstrationer.

Efter de här filmerna togs en tjock rapport fram. Franska politiker hoppas nu att övervakningskameror i slakthusen ska göra nytta. Då kan andra se att de som jobbar i slakthusen behandlar djuren på ett så bra sätt som möjligt och inte känner när de avlivas. Kamerorna ska filma alla delar av slakthusen där djuren finns. Filmerna ska enligt förslaget lagras i en månad och bara granskas av veterinärer och människor som arbetar med djurskydd, skriver tidningen Politico.

I torsdags, den 12 januari, sa en del av de franska politikerna ja till ett sånt förslag. För att det ska bli en lag ska politikerna i senaten rösta ja till förslaget. Den omröstningen blir antagligen i februari, berättar nyhetskanalen France24.

Om senaten röstar ja, så ska en del kameror sättas upp på försök under 2017. Från 2018 blir det sen tvång för alla slakthus att ha såna här kameror.


Förslag till diskussion

♦ Tror ni  att övervakningskameror påverkar vad människor gör? Varför/varför inte?

♦ Det kan finnas kameror för övervakning till exempel i affärer, i simhallar och på tågperronger. Vad kan ni se för nackdelar med såna kameror? Vad kan ni se för fördelar?

♦ Hur ser ni i klassen på att äta djur från kött? Försök att noga lyssna på andras åsikter, även om du inte alls håller med.


Text: Lisa Blohm
Bild: iStock
Publicerat: 2017-01-16