Kaos på Oscarsgala när fel vinnare fick pris


Bildtext: Filmklippet från ABC visar lite av förvirringen på Oscarsgalan. De två män som pratar först hade fått priset. Men de upptäcker att en annan film vann.

Under årets Oscarsgala blev det en jättemiss: Priset för bästa film delades först ut till fel film. Det tog flera minuter innan misstaget avslöjades.

Oscarsgalan brukar räknas som filmvärldens viktigaste pris. När årets priser skulle delas ut natten till måndag den 27 februari (svensk tid), fanns ett stort antal kända skådespelare på plats. Allra sist skulle priset för bästa film delas ut. Prisutdelarna öppnade det hemliga kuvert där vinnaren skulle stå och avslöjade att La la land hade vunnit.

Glada vinnare gick upp på scenen, fick gyllene Oscarsstatyetter och höll tacktal. Men plötsligt sa en av dem att ”förresten, vi förlorade”. Så sa La la lands producent Jordan Horowitz att det hade hade blivit ett misstag. ”Moonlight, ni vann bästa film”, sa han från scenen.

 

Verkade vara goda förlorare

Ett nytt kuvert med rätt vinnare visades upp som bevis. Sen fick de som gjort Moonlight gå upp och hålla tacktal i stället. De som hade gjort La la land var väl antagligen inte så glada över det som hände. Men de verkade vara goda förlorare i alla fall, skrattade en del och lät som om de verkligen gratulerade Moonlight till segern.

Skådespelaren Mahershala Ali från Moonlight berättade att det inte var så enkelt att jubla över segern när det först hade blivit fel.

– Jag ville inte gå upp och ta någonting från någon. Det var väldigt svårt att känna glädje under ett sånt ögonblick, sa Mahershala Ali till tv-bolaget CNN.

Kanske tröstade sig filmmakarna bakom La la land med att de ändå vann sex andra Oscar på galan. Ett av dem gick till Linus Sandgren, för bästa filmfoto i La la land.

Det var förstås en hel del förvirring efter det som hade hänt. Ett stort företag som i många år har hållit koll på rösterna och kuverten under Oscarsgalan har tagit på sig missen.

 

Påminner om ett misstag på skönhetstävling

En del jämförde händelsen på Oscarsgalan med vad som hände på skönhetstävlingen Miss universum 2015. Då lästes också fel vinnare upp. Först fick den tävlande från Colombia en krona på huvudet och hyllades som segrare. Sen blev hon av med kronan och den gavs i stället till den tävlande kvinnan från Filippinerna. (Mannen som gjorde fel då hette Steve Harvey. Det skämtas om honom i klippet från Oscarsgalan).


Länktips:

Alla Oscarsgalans vinnare (dn.se 2017-02-27)
Läs på engelska om misstaget på Miss Universum-tävlingen (fortune.com 2015-12-15)
Gör vårt (ganska svåra!) Oscars-quiz från 2016


Förslag till skrivuppgift

Tänk dig att du är en av de inblandade personerna vid missen på Oscarsgalan. Hur tror du att du hade reagerat? Vad hade du sagt, gjort och känt? Skriv en kort berättelse! Det kan vara i dagboksform, om du vill.

Du kan till exempel vara:

♦ Någon från La la land (som först fick priset, fast det var fel).
♦ Någon från Moonlight (som fick priset sen.)
♦ Den som råkade blanda ihop kuverten.
♦ … eller någon helt annan.


Förslag till diskussion

Titta på filmklippet längst upp på sidan. Välj ut minst två av de personer som pratar. Kan ni gissa deras känslor? Vad känner och tänker de, tror du? Säger de vad de tycker innerst inne? Varför/varför inte? Går det att förstå vem som vunnit och vem som förlorat?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-02-27

Mer att läsa