Kastat foliepapper blev en sak för domstolen

En man i Uppsala kastade skräp på gatan, mitt framför två poliser. Han skulle få böter direkt, men vägrade att betala. Nu har en domstol bestämt att han måste göra det.

Det är olagligt att skräpa ned. Den som kastar till exempel en burk på marken eller lämnar en pizzakartong efter en picknick kan få böter direkt.  Det är ändå ganska ovanligt att det händer. Många skräpar ju ned utan att polisen ser det.

Men i december 2014 såg polisen en 23-årig man i Uppsala slänga aluminiumfolie på marken. Den hade suttit runt en falafel, som mannen åt. Två poliser kom åkande i en polisbil och såg nedskräpningen. De stannade till och tänkte skriva ut böter. Men mannen vägrade att acceptera böterna. Han tänkte inte betala dem. Enligt en av poliserna fortsatte 23-åringen också att kasta mer skräp medan poliserna pratade med honom.

Det här gjorde att nedskräpningen hamnade i domstolen och det blev en rättegång i Uppsala tingsrätt. Där dömdes 23-åringen till 200 kronor i böter. Åklagaren tyckte att det var för lite pengar. Därför gick åklagaren till en annan domstol, Svea hovrätt. Den kan ändra på tingsrättens beslut. Hovrätten höll med åklagaren om att böterna borde vara högre. Nu ska mannen i stället böta 800 kronor, berättar radion och Upsala Nya Tidning.

Det är dyrt när domstolar jobbar. Man kan tycka att det kanske inte är värt att ha rättegångar i två olika domstolar för att någon ska böta 800 kronor. Rättegångarna kostar mycket mer än så. Ett skäl till att nedskräpningen ändå hamnade i domstol kan vara att åklagaren vill visa andra att det inte bara går att strunta i böter.

Länktips:
Läs en annan text om böter för nedskräpning
(Upsala Nya Tidning 2016-04-21)
Läs mer om brott i nukunskap.se:s Tema BROTT och Tema VITTNE


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-27

Länktips mest för lärare: Vad säger lagen? (Håll Sverige Rents webbplats)