Kebnekaise är nu 2 097,8 meter

Sveriges högsta berg Kebnekaise blir lägre. Nu i augusti 2016 var bergets högsta topp 2 097,8 meter. Snart är den kanske inte högst längre. Det är Kebnekaise som syns på bilden.

I ungefär 70 år har forskare mätt hur hög Kebnekaises sydtopp är. I dag mäter forskarna med väldigt noggranna instrument. Berget har två olika toppar, Sydtoppen och Nordtoppen. Det är Sydtoppen som är högst, men många tror att Nordtoppen snart går om.

Det kan verka onödigt att hålla på och mäta en bergstopp varje år. Men höjden på Kebnekaise varierar faktiskt. Det är för att toppen av Sydtoppen är en glaciär, som består av is. När glaciären smälter blir Sydtoppen lägre. Och när det faller mycket snö som packas till is växer glaciären. Då blir Sydtoppen lite högre igen. Om mer is smälter på sommaren än som bildas på vintern så blir glaciären lägre.

Under ganska lång tid har glaciären blivit mindre. I en uppslagsbok från 1990-talet står det till exempel att Kebnekaise är 2 111 meter. Vid den senaste mätningen hade berget alltså krympt till cirka 2 098 meter. Det berättar forskare från Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

En ny mätning görs i september i år. Då har antagligen glaciären smält lite till. Om Sydtoppen blir lägre än 2 096,8 meter, så är den inte Sveriges högsta topp längre. Då går i stället Nordtoppen på Kebnekaise om. Den har ingen glaciär på toppen och därför smälter den inte. Den toppen är just 2096,8.

För den som vill klättra upp på Sveriges högsta topp blir det jobbigare om Nordtoppen är högst. Den är nämligen svårare att klättra upp på.

 

Länktips:

Läs en intervju med en glaciärforskare på Kebnekaise (nukunskap.se, ur Tema IS)


Förslag till uppgift:

Leta reda på höjden på några andra höga berg och gör en topplista. Listan kan till exempel vara över:

  • De tre högsta bergen i ditt landskap.
  • De högsta bergen i alla Europas länder.
  • Världens tio högsta berg.

Text: Lisa Blohm
Foto: Arjoopy (CC BY SA-4.0)
Publicerat: 2016-08-18