Klädlöss en dödlig fara i krig

Bilden visar irländska soldater i en skyttegrav under första världskriget.      Texten ingår i Tema LÖSS

Klädlöss sprider den farliga sjukdomen fläcktyfus. Sjukdomen har dödat många människor, inte minst i krig. 

De här lössen lägger ägg i kläder och trivs när människor väldigt sällan tvättar sig och byter klädesplagg. Under första världskriget var klädlössen en plåga i många av de skyttegravar som användes då.

Betten från klädlössen kan förstås klia hemskt. Men just de här lössen kan också vara farliga. De kan nämligen sprida en bakterie som heter rickettsia och ger människor den farliga sjukdomen fläcktyfus. Lössen får i sig bakterien när de suger blod från en smittad människa. Sen kanske de tar sig till en ny människa och bajsar ut bakterien. Den som får lusbajset på sig kliar sig så att det blir sår och får in avföringen eller krossade löss i såren. Då smittas hen också med bakterien.

Många soldater som fick fläcktyfus under första världskriget dog av sjukdomen. Så har det varit under andra krig också. Fläcktyfus spreds också i flera av nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget. En av dem som dog av fläcktyfus i ett koncentrationsläger var Anne Frank, den judiska flickan som skrev en berömd dagbok.

I dag är klädlöss ovanliga i Sverige och på många andra håll i världen. Det är helt enkelt för rent för att lössen ska överleva och du behöver inte vara orolig för att få de här lössen. En del hemlösa kan ändå vara drabbade, även i Sverige. Och i till exempel flyktingläger, trånga fängelser och vid krig och naturkatastrofer kan klädlöss och fläckfeber fortfarande vara ett stort problem.

Förslag till uppgifter:
Ta reda på mer om Anne Frank och skyttegravar!


Text: Lisa Blohm
Foto: Royal Engineers No 1 Printing Company

Publicerat: 2016-08-24

Källor: Folkhälsomyndigheten, På västfronten intet nytt, WHO, ne.se med flera