Klättring har blivit allt vanligare

Triathlon, klättring och sporter med skytte är tre idrotter som har blivit väldigt mycket populärare bland svenska ungdomar. Det visar statistik som Sveriges Radio berättar om. Siffrorna är en jämförelse av hur mycket som det tränades 2014 jämfört med 2004. Till exempel så tränades triathlon drygt 11 000 gånger år 2014. Det var fem gånger fler träningar än 2004. I triathlon simmar, cyklar och springer man i samma tävling. Sporten är den som ökar allra mest. På andra plats kommer klättring och på tredje skytte.

De här tre sporterna är de som har ökat mest, om man tittar på procenten. Det är ändå många, många fler som tränar till exempel fotboll, basket och innebandy.

Idrottsföreningar får pengar när barn och ungdomar tränar. Därför skriver föreningarna upp hur många barn och unga som kommer på varje träning. Varje gång som någon tränar räknas som en gång eller tillfälle. Det är bara träningar i föreningar som räknas med, inte om man spelar fotboll eller bowlar med några kompisar. Siffrorna kommer från Riksidrottsförbundet.


Länktips:

Se en lista över de tio sporter som har ökat mest i popularitet (Sveriges Radio 2015-10-13).


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-13