Klumpar av fett täpper till rören

Om vi häller ut smör och olja i handfat och toaletter kan det fastna i avloppet. Det är ett problem som verkar ha ökat på många håll i landet.

Så är det i Dalarna, där Roger Lundkvist är chef på bolaget Dalavatten och avfall. Det låter rätt äckligt när han berättar hur det kan se ut när avlopp slammar igen av fett. Han pratar om avloppsrör som är så tjocka att det normalt ryms ett vuxet ben i dem.

– När de är fulla med fett kanske man får i en blyertspenna. Det kan vara flera meter långa kakor med fett som väger 10 eller 15 kg. Det är inget kul varken för oss som ska ta hand om det eller för dem som äger husen, säger Roger Lundkvist.

När flytande fett spolas ned i vasken kommer det ned till kallare vatten. Smält smör och margarin kan stelna, liksom olja.

Om det blir totalstopp i rören kan det bli översvämning. Vad ska man då göra med överblivet fett? Ett råd från dem som jobbar med miljö är att låta fett i stekpannan stelna. Sen kan man torka ur fettet och helst lägga det i en påse för matavfall.

Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock. I flaskan till höger är det olja.
Publicerat: 2015-02-16


Fettklump på flera ton hittad i London

Låter det äckligt med massa fett i avloppet? Spana då in det här filmklippet och en kort text. (Brittiska BBC 2013-08-06. På engelska.)

LÄNKTIPS: Läs mer på den här sajten om fett i avlopp och hur man ska göra med fett som blir kvar vid matlagning.

Fundera på

Hur gör ni med fett hemma hos dig? Kan ni göra på något bättre sätt för att hindra fettproppar i rören?