Knäpp historia om hund

Bibliotekarien Petter Södrin tipsar denna vecka om två böcker på tema strejk. Han jobbar vid Luma bibliotek i Stockholm.

RoverraddarJulenRover räddar julen (barn)
Författare: Roddy Doyle
När jultomten bestämmer sig för att strejka på självaste julafton uppstår naturligtvis panik. Vem ska nu ta hand om arbetet för att inte alla barn ska bli utan julklappar? Ansvaret landar på hunden Rover som får börja med att fixa julklappssäckarna. Antagligen kommer det här att vara en av de knäppaste böcker du någonsin har läst, med fyra slut och kapitel som kommer igen flera gånger på olika sätt. Superrolig trots att det inte är jul än på ett tag.


Blommans namn-omslag.inddBlommans namn är sorg
 (barn/ungdom)
Författare: Sigbritt Eklund
Boken handlar om tolvåriga Omaria som bor i Colombia. Hon är barnarbetare på en blomsterodling under hemska förhållanden. Besprutningen av växterna leder till att Osmaria mister synen på ett öga och hon har inte rätt till sjukvård eftersom hon bara är provanställd. Med lite tur får hon plats i en familj som visar sig vara ägare till odlingen. Alla är snälla, men när en strejk bryter ut på odlingen pratar frun i huset om strejkarna som slödder och att polisen gör rätt som bryter strejken med batonger och våld. Medan Osmaria innerst inne är stolt över sina strejkande kompisar.


Publicerat: 2015-03-16