Kobajs och snö praktiskt att bygga med

(Filmen från BBC är på engelska och visar ett igloo-bygge. Det kan vara annonser i klippet.)

Hus kan byggas av många olika material, till exempel trä, sten, halm och lera. Ofta har man använt sånt som både är gratis och har funnits i närheten. Som snö eller kobajs.

Massajer är ett folk som bor i delar av Tanzania och Kenya och många lever av boskapsskötsel. De flyttar omkring och bor inte i samma hus hela livet, utan bygger sig ett nytt när det behövs. Det tar bara några dagar att bygga en traditionell bostad. Det behövs långa grenar eller störar, som blir en sorts skelett för husen. Hål mellan grenarna tätas med bland annat små kvistar och löv. Utanpå läggs kobajs, som blir hårt när det torkar i solen. Kobajs har massajerna gott om, eftersom de har sina egna kor. Det är ett material som också har använts till husbyggen på många andra håll i världen.

En igloo går ännu snabbare att bygga än massajernas hyddor, för den som är van. Det räcker med ett par timmar, kanske ännu kortare tid om det är bråttom. Igloon används som vinterbostad kortare eller längre tid av en del inuiter (eskimåer). Hårt packad snö skärs ut i stora block och staplas på ett särskilt sätt. Den färdiga igloon skyddar bra mot vinden och det är mycket varmare inne än utanför. Inuiterna eldar till och med ibland inuti en igloo och kroppsvärmen höjer temperaturen. Men det blir inte så varmt att igloon smälter ned. Dessutom faller det ofta lite snö som fryser till ovanpå igloon.

 

Länktips:

Här finns många bilder på massajers hus och en engelsk beskrivning av hur husbygget går till. (Forskaren John Tyman har gjort sidan).


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-05-01


Källor: Maasai association, ne.se, BBC, Nationellt resurscentrum för fysik med flera