Konflikt stoppade massor av flyg

Konflikt stoppade massor av flyg

Den 10 mars avbröts en elva dagar lång strejk på flygbolaget Norwegian. Piloterna lyckades inte riktigt att få som de ville.

Strejken startade den 28 februari och växte rejält några dagar senare. Ungefär 700 piloter strejkade. Norwegian stoppade då 800 andra i personalen från att gå till jobbet. De fick vara hemma utan lön. En sån lock out är ett sätt för arbetsgivare att snabbare få slut på strejken.

Det var piloternas fackförbund Parat som hade bestämt att piloterna ska strejka. Piloterna strejkade för att de ville ha ett bättre avtal med arbetsgivaren. De var oroliga för sina jobb och för villkoren på jobbet.

Konflikten gjorde att mängder med flygningar i Skandinavien stoppades. Mellan 150 000 och 200 000 resande ska ha drabbats. Strejken kostade flygbolaget mycket pengar och det blev en ganska bråkig konflikt. Andra fackförbund var på väg att också strejka, för att hjälpa piloterna. Det här kallas för sympatistrejk.

Men efter elva dagar avbröt piloterna strejken. En del av dem var nog rädda för att Norwegian kunde gå i konkurs. Då skulle de inte ha några jobb var. Pilotfacket fick inte det avtal som de hade hoppats på. Men piloterna lovades tryggare jobb i tre år. För att få det fick de gå med på en del andra saker. Det handlar till exempel om arbetstiden.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-03-17


LÄNKTIPS:
1. ”Norwegianstrejken är över” (SVT 2015-03-17).