Konståkare går till domstol för bättre träningstider

Konståkare i Borås är missnöjda med sina träningstider. Det är kommunen som delar ut tider till olika idrotter. Nu har konståkningsklubben klagat hos en domstol. Klubben hoppas att domstolen tvingar kommunen att ändra tiderna.

SVT Nyheter Väst träffar konståkare i ishallen en vardagseftermiddag klockan tre. Då har deras träning just börjat. Flera säger att det är stressigt att hinna till träningarna.

– Ibland hinner jag inte från skolan och missar träningen. Ibland hinner jag, men mina föräldrar måste stressa jättemycket från jobbet då, sa tioåriga Niki Eklisiarkis till SVT Västs journalister.

Konståkarna tränar i Borås konståkningsklubb. Ordföranden i klubben heter Jacob Landegren. Han tycker att tiderna mellan olika idrotter delas ut på ett orättvist sätt.

– Vi får färre och sämre tider än hockeyspelarna. Det är en klockren diskriminering, säger Jacob Landegren till tv.

Han anser att kommunen bryter mot kommunallagen. I den står det att alla i kommunen ska behandlas lika, om det inte finns ”sakliga” (bra) skäl att inte göra det. (Det finns till exempel sakliga skäl att ge tvååringar dagisplats men inte tioåringar.)

Klubben har nu klagat på kommunens beslut hos förvaltningsrätten. Det är en domstol som kan ändra saker som kommunen har bestämt.

Tommy Jingfors är chef på Borås kommun. Han håller med om att tiderna inte har fördelats riktigt jämnt. Till exempel har ishockeyn fler timmar i ishallen på helgerna, då det är matcher. Men han tycker inte att kommunen har behandlat konståkarna sämre för att de är konståkare.

Nu får man se vad förvaltningsrätten tycker. Jacob Landegren på konståkningsklubben hoppas förstås att konståkarna får rätt. Då tror han att domstolens beslut kan påverka träningstider i fler kommuner än Borås.

– Det är viktigt att vi har en jämlik och rättvis fördelning. Tjejer måste kunna känna att deras idrott också är viktig, att de får ta plats och inte växer upp i skymundan av killarna, säger han till SVT Väst.

I Sverige är konståkning en idrott med många fler tjejer än killar. Det är tvärtom i ishockey.

Länktips:

♦ Se SVT Nyheter Västs inslag om nyheten. (2016-10-23)
Så många sysslar med sport på is (nukunskap.se 2015-01-26)
Nicky klarar en trippel axel (nukunskap.se 2015-01-26)


Förslag till uppgifter och diskussion

1. Hur ser det ut med träningstider för dem i klassen som idrottar? Verkar det vara någon skillnad för olika idrotter i er klass? Eller för killar och tjejer? Om det finns några skillnader, vad kan de bero på?

2. Vad är bra tider att träna på, tycker ni? Vad är dåliga tider? Förklara hur ni tänker.

3. Hur skulle ni göra för att fördela tider på ett smart sätt så att det blev så bra som möjligt för alla?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-10-24