Konstnärer dolde spår av virus

Många porträtt från äldre tider ljuger. Konstnärer struntade i att måla dit ärr efter smittkoppor.

Smittkoppor orsakades av virus och var en sjukdom som drabbade väldigt många. De som överlevde hade märken, koppärr, kvar resten av livet. Därför kan man tycka att det borde finnas massa målningar av människor med koppärr. Det gör det inte. Tvärtom är det väldigt ont om såna porträtt. Konstnärerna har valt att inte låtsas om ärren när de har målat av någon.

Henrik, prins av Preussen

Henrik, prins av Preussen. Konstnär: Charles Amédée Philippe Vanloo.

Hur kan man veta det här? Jo, det finns sparade brev och andra papper från den här tiden. I dem kan det berättas att någon har haft smittkoppor och har massa ärr i ansiktet. Ändå ser huden alldeles slät ut på målningarna. Mannen här till höger är ett exempel på det. Han levde på 1700-talet och ska ha haft många koppärr i ansiktet. Det syns inte på målningen.

På konstmuseet Nationalmuseum i Stockholm finns ändå ett par teckningar av en man som troligen var koppärrig. Det är han som syns på den svartvita teckningen. Teckningarna är karikatyrer, lite elakt ritade porträtt. Kanske är det därför som de många prickarna i ansiktet har fått vara med. Teckningen är gjord av svensken Johan Tobias Sergel och den avritade mannen ska ha kallat sig baron Kelfer.

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2015-02-09
Bilderna kommer från Nationalmuseum


Förslag på uppgifter:
Förr målade konstnärer ofta människor utan koppärr och annat som ansågs fult. I dag förändras ofta fotografier som ska användas i till exempel reklam.
1. Diskutera i klassen vad ni tycker om bilder som inte stämmer med verkligheten.
2. Kan ni hitta exempel på såna bilder?
3. Förändrar ni själva foton? Hur? Varför?

Källa: Nationalmuseum med flera