Forskare: Köp kläder du verkligen gillar och använder

Kläder påverkar miljön en hel del. Det effektivaste sättet att hjälpa miljön när det gäller kläder är därför att använda plaggen tills de är utslitna. Det säger forskaren Sandra Roos.

– Tänk på att köpa kläder som du verkligen vill ha, gillar och kan ha många gånger. Det här med att köpa en partytop till en enda kväll ska man undvika, säger Sandra Roos till nukunskap.se.

Hon har i flera år forskat om hur kläder påverkar miljön. Bland annat bidrar kläderna till mycket utsläpp av koldioxid, som påverkar klimatet. Det absolut största utsläppet av koldioxid sker när kläderna tillverkas. Då räknas allt från till exempel odling av bomull och färgning av tyg till koldioxidutsläpp från en fabrik där sömmerskor arbetar in. Skillnaderna kan vara stora mellan olika tillverkare av tyg och kläder. Men i vilket fall som helst blir det större utsläpp av koldioxid ju mer kläder som tillverkas. (Texten fortsätter under diagrammet.)

Statistik visar att vi i Sverige köper i genomsnitt 50 nya klädesplagg per år, eller egentligen förpackningar med kläder. Ett fempack med strumpor, till exempel, räknas bara som ett plagg. Genom att köpa färre nya kläder och i stället använda dem länge och mycket, kan man alltså hjälpa miljön.

 

Resan till klädaffären annan viktig del

En annan stor påverkan på klimatet kommer från våra shoppingresor, alltså resor till och från klädaffärer. Över en femtedel av klädernas påverkan på klimatet kommer därifrån, enligt Sandra Roos forskning. Att cykla eller åka tåg till klädaffären i stället för att ta bilen kan göra stor skillnad.

Att handla på nätet i stället för att själv åka bil till affären kan också vara bra för miljön.

– Men bara om det inte leder att man köper kläder som man gillar mindre och därmed använder mindre, eller returnerar många plagg, säger Sandra Roos.

Hon berättar att det inte alls är säkert att kläder som beställs på nätet och sen skickas tillbaka säljs till någon annan.

 

Låg tvättemperatur ”bara trams”

Hur är det då med klimatpåverkan från tvätt och torkning av kläder? Det handlar om en väldigt liten del. Att tvätta vid en lägre temperatur för att spara energi är ett råd som Sandra Roos tycker är onödigt.

– Det är bara trams, faktiskt, säger hon.

Hon tycker att det till och med kan vara dåligt att tvätta kläder som tål 60 grader i 30 grader.

– Då kanske kläderna luktar lite och då tvättar man dem snabbare igen i stället.

När kläder tvättas ofta slits de mer och de slits också mycket av torktumlande.

Nu finns det många olika sätt som kläder påverkar miljön på. Det handlar inte alls bara om koldioxidutsläpp och klimatet. Vid mycket odling av bomull släpps insektsgift ut och färgning av kläder kan sprida giftiga kemikalier. Det är bara några exempel. Många som arbetar med klädtillverkningen jobbar också under väldigt tuffa förhållanden.

Alla de här sakerna gör att Sandra Roos tycker att man ska tänka på hur mycket kläder man köper och vilka.

– Om jag hittar en jättebillig tröja och tycker att jag sparar 200 kronor, så är det någon annan som har fått betala priset, säger Sandra Roos.

Hon berättar att hon själv försöker att köpa miljömärkta kläder och av företag som har ett bra miljöarbete.

Men om man vill tänka på det här, men har ont om pengar till kläder då?

– Då är second hand ett väldigt bra alternativ. Och nuförtiden är det ju många människor som har som en livsstil att inte köpa något nytt, säger Sandra Roos.

Hon utbildade sig för flera år sen till kemiingenjör och jobbar på Swerea AB. Hennes forskning om kläders miljöpåverkan blev i januari en doktorsavhandling vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Hon har bland annat jämfört kläder av olika sorters tyg.


Förslag på uppgifter

Hur är det med dina egna kläder, om du tänker på miljön? Skriv ned dina tankar, eller diskutera i klassen.

  • På vilket sätt använder eller köper du kläder på ett sätt som är bra för miljön?
  • På vilket sätt använder eller köper du kläder på ett sätt som är dåligt för miljön?
  • Finns det något som du skulle vilja och kunna göra annorlunda? Berätta!
  • Fick du veta något i den här texten som du tyckte var viktigt? Vad?

Text: Lisa Blohm
Bild: iStock
Publicerat: 2017-02-17

Länktips för lärare: Pressmeddelande från Chalmers om doktorsavhandlingen. Forskningen är en del av forskningsprogrammet Mistra Future Fashion, som finansieras med statliga pengar.

Mer att läsa