Fakta om vindar och lite källkritik

(Bilden visar en tornado i USA).

Vind är luft som rör sig. Luften flyttar sig mellan det som i väderleksrapporten kallas lågtryck och högtryck.

Vid lågtryck har mycket luft stigit högt upp. Vid högtryck är det tvärtom mycket luft nere vid marken. Så är det ofta en sommardag med få moln på himlen. För att de här skillnaderna ska jämnas ut flyttar sig luften från högtryck till lågtryck. Då blir det en vind, helt enkelt.

Vissa platser är blåsigare än andra. De vindrekord som har mätts upp i Sverige kommer från fjälltrakterna. Väst- och sydkusten brukar också vara blåsigare än östkusten. När vindhastigheten mäts, tar man medelvärdet över 10 minuter. Det kan blåsa mycket mer några sekunder då och då. Den högsta medelvind som har uppmätts i Sverige var 2013 vid Stekenjokk i Lappland. Då blåste det 47 m/s. Vid Tarfala i norra Lappland blåste det 1992 hela 81 m/s några korta ögonblick.

Några olika vindar

Storm: Gränsen för storm går vid 24,5 m/s. SMHI som håller koll på vädret säger att det är ovanligt med så kraftiga vindar inne i landet. När det verkligen blåser storm kan träd ryckas upp med rötterna och hus få rejäla skador av vinden.

Orkan: En orkan kallar vi i Sverige när det blåser 32,7 m/s eller ännu mer.

Tropisk cyklon eller tyfon: Gränsen går också vid 32,7 m/s. Men de här vindarna uppstår bara vid väldigt varma hav. De kan bli mycket kraftigare än ”våra” orkaner.

Tromb: En tromb är en virvelvind, som går från ett moln och ned till marken. De kan virvla upp vatten och lösa saker på marken.

Tornado: Så kallas tromber i USA. Där blir de mycket kraftigare än i Sverige. I USA kan en tornado orsaka stora skador och dödar också människor.

Stoftvirvel: Påminner om en tromb, men sträcker sig inte upp till molnen. Stoftvirvlar kan bildas där solen har värmt upp marken ordentligt. Ett gammalt namn på en stoftvirvel som virvlar upp vatten är vattendjävul.

Text: Lisa Blohm
Bilder: Thinkstock
Publicerat: 2015-03-02


Prata källor: Jämför två nyhetstexter

Sommaren 2010 rapporterade Aftonbladet och Sveriges Radio om en speciell vind på ett utebad i Stockholm. Läs texterna och diskutera:

1. Vilka källor finns det i dem?
2. Vilka källor har sett vad som hände? Verkar de vara överens?
3. En källa finns med i båda texterna. Vilken källa? Varför, tror ni?
4. Går det att kolla om det vittnena säger att de har sett stämmer?
5. Sveriges Radio har rubriken ”Tromb chockade på Eriksdalsbadet”. Aftonbladets rubrik är ”Kraftig stoftvirvel drog över Eriksdalsbadet”. Tror ni att någon av rubrikerna är sannare än den andra? Varför?

Länktips:
SMHI gör väderprognoserna du kan höra och läsa om. På SMHI:s hemsida finns till exempel:
1. Koll på hur mycket det har blåst som mest under olika år på en viss ort.
2. Mer om varför det blåser.