Kritik mot säkerhet efter hundratals döda vid Mekka

(Bilden är några år gammal och visar pilgrimer vid den heliga byggnaden kaba i Mekka.)

I går dog över 700 människor i Saudiarabien i en hemsk olycka. De var muslimer på vallfärd, hajj, till muslimernas heliga stad Mekka. Olyckan inträffade en liten bit därifrån. Många tusen människor fanns på ett ganska litet område och av någon anledning fick en del av dem panik. Många människor ramlade i trängseln och blev trampade på. Över 700 skadades så allvarligt att de dog.

Det har varit flera otäcka olyckor vid hajj tidigare, men det här är en av de allra värsta. Nu får Saudiarabien kritik från en del andra länder. Säkerheten runt Mekka är för dålig, tycker kritikerna. Den saudiarabiske prinsen Khaled al-Faisal skyller på människor som var på plats vid katastrofen, berättar flera nyhetssajter. Han säger att de regler och råd som finns följdes för dåligt.

Troende muslimer ska besöka Mekka någon gång under sitt liv, om de kan. De flesta vill göra den här resan under en viss tid på året, och den inträffar nu. Därför är det enorma mängder människor från hela världen på plats samtidigt i Mekka.


Lyssna på ett radioinslag från Klartext om olyckan. (2015-09-24).


Mer att läsa om vallfärden till Mekka:

På so-rummet.se (lite kortare)
På islam.se (längre)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-25