Kvinnor kastade sten för att få rösta

Texten ingår i Tema Rösträtt.

Kvinnan på bilden hette Emmeline Pankhurst och greps flera gånger av brittisk polis. Hon ledde en grupp kvinnor som tog till våld för att få rösträtt.

År 1893 fick kvinnorna i Nya Zeeland rösträtt till landets parlament (riksdag). Det var Nya Zeeland först i världen med. Först i Norden och Europa var Finland. Där fick kvinnor börja rösta 1906.

I andra europeiska länder gick det mycket trögare. Kvinnor som stred för rösträtt kunde hånas och få det tufft på olika sätt. Många män och även en hel del kvinnor tyckte att bara män skulle hålla på med politik.

I Storbritannien började en grupp kvinnor att använda våldsammare metoder. De här kvinnorna kallades suffragetter. Poliser använde en hel del våld mot suffragetterna. För att skydda sina ledare vid demonstrationer lärde sig en del suffragetter kampsporten jujutsu. När kvinnorna sattes i fängelse hungerstrejkade vissa och kunde bli tvångsmatade.

Många andra brittiska kvinnor fortsatte att kämpa för rösträtt med fredliga metoder. År 1918 fick brittiska kvinnor rösträtt, men först 1928 fick de rösta på samma villkor som män.

Sverige var sist i Norden med rösträtt för kvinnor i riksdagsvalet. Svenskorna fick rösta 1919. Lichtenstein var 1984 det sista landet i Europa med rösträtt för kvinnor.

I många länder där kvinnor fick rösträtt, så gällde den ändå inte för alla kvinnor. I Australien fick till exempel kvinnor rösträtt 1902. Men det gällde inte kvinnor som hörde till ursprungsbefolkningen aboriginer. De fick vänta i över 60 år till, precis som manliga aboriginer.


 

Länktips: Se när kvinnor fick rösträtt i olika länder

Roligast: En tidslinje där man kan se på en världskarta när kvinnor fick rösträtt (The Guardian, från 2011)
 En lista år för år (lättläst) (infoplease.com)
 Med länder i bokstavsordning (lite svårläst) (womensuffrage.org)

(Det kan för vissa länder stå lite olika på olika sidor. Ibland står det när regler ändrades, ibland står det vilket år som det var val.)


Filmtips: Filmen Suffragette hade premiär i januari 2016. Den handlar om kvinnors kamp för rösträtt i Storbritannien. Filmen har elvaårsgräns.


Text: Lisa Blohm
Fotograf: Okänd

Publicerat: 2016-01-19