Lägenhet till salu för 83 miljoner

I Stockholm byggs en lägenhet som säljs för 83 miljoner kronor. De pengarna skulle räcka till massa andra bostäder.

Bostäder som är lika fina och lika stora kan kosta väldigt olika mycket. Priset beror nämligen mycket på var de finns. En lägenhet i Stockholm kan kosta flera miljoner kronor. Där är det ganska gott om jobb men brist på bostäder och då stiger priserna. På orter där det är ont om jobb och gott om lägenheter blir priset ofta mycket lägre.

Just nu finns det alltså en enormt dyr lägenhet till salu i Stockholm, för 83 miljoner kronor. Den är också ovanligt stor, nämligen 491 kvadratmeter. Det är ungefär fem gånger så stort som många lägenheter med fyra rum och kök. De flesta skulle nog också tycka att det är en väldigt fin lägenhet. Den är inte färdigbyggd än, men ligger högst upp i ett hus och har jättestora balkonger.

Det är inte säkert att lägenheten blir såld för 83 miljoner kronor. Det är väldigt få som har råd att köpa en så dyr bostad. De som har det vill kanske hellre bo någon annanstans eller använda pengarna till annat.


 

Bli en prisdetektiv!

Vad kostar bostäderna där ni bor? Ta reda på det och jämför med andra orter. Fundera på varför vissa bostäder är dyrare än andra. Några tips är att kolla i skyltfönstret hos en mäklare eller på sajten hemnet.se.


 

Länktips

Läs om den svindyra lägenheten (Mitt i 2015-03-24).


 

Att räkna på (avrunda till heltal):

1. Den jättedyra lägenheten är 491 kvadratmeter (kvm) stor. Svenska lägenheter är i genomsnitt 68 kvm. Hur många såna får plats i den här lägenheten?

2. I april 2015 fanns en gammal kyrka på 425 kvm till salu i Söderhamns kommun. Den var omgjord till en bostad på 425 kvm. Priset var 800 000 kronor. Hur många såna kyrkor kan man köpa för 83 miljoner?

3. Det finns en lägenhet på 5 rum och kök och 115 kvadratmeter till salu i Stockholm. Den kostar 7 495 000 kronor. Det finns en lika stor lägenhet till salu i Fagersta för 75 000 kronor. Hur många gånger dyrare är lägenheten i Stockholm?[/vc_column_text]

  • Svar på fråga 1

    7 lägenheter.
  • Svar på fråga 2

    104 kyrkor.
  • Svar på fråga 3

    100 gånger dyrare.