Läs om varför Felicia kom hit

Bibliotekarien Petter Södrin tipsar om tre böcker på temat tiggare. Petter jobbar vid Luma bibliotek i Stockholm.

Felicia (barn/ungdom)
Författare: Sara Olausson och Felicia Iosif
En bok i serieformat som bygger på det verkliga mötet mellan författaren och Felicia som har kommit till Sverige för att skaffa pengar till sig och sin familj. Vi får höra Felicias egen berättelse om sin uppväxt i Rumänien och varför hon hamnade i Sverige. En enkel men viktig bok om hur det kan vara att komma som fattig till Sverige. Boken finns på både svenska och engelska.

Tam tiggarpojken (barnbok)
Författare: Jo Salmson
Första delen i serien Drakriddare som handlar om den fattiga pojken Tam som bor i den fattigaste och smutsigaste delen av staden. Varje dag ser han kungens drakar flyga över himlen. Han drömmer om att en dag ta sig innanför den femte stadsmuren till drakarna och bli en riktig drakriddare. Det är förstås ett omöjligt uppdrag för en fattig tiggarpojke som Tam. Eller?

Anja – tiggarbarn i Moskva (ungdomsbok)
Författare: Mecka Lind
En bok baserad på verkliga upplevelser bland tiggarbarnen i Rysslands huvudstad Moskva. Anja är 12 år och bor med sin mormor i en liten by när hon en dag blir kidnappad och förd till Moskva. Där måste hon tigga för att samla pengar till den organisation som kidnappade henne. Det enda ljuset i mörkret är Anjas nya vänner.


Publicerat: 2015-02-02