Läskiga virus som dödar många

I dag dör färre människor av virussjukdomar än för 10 eller 20 år sedan. Men fortfarande tar virus många människors liv. Här är några farliga virus.

Hund med misstänkt rabies. Bild: CDC

Hund med misstänkt rabies. Bild: CDC

Rabies

De flesta som dör i rabies smittas i Afrika eller Asien. Sjukdomen finns inte i Sverige och några få länder till. Smittade djur har virus i saliven och kan smitta en människa om de bits eller slickar i blödande sår.

Smittade kan slippa bli sjuka om de snabbt får vaccin och motmedel. Det räddar troligen många liv varje år. Rabies påverkar hjärnan och av dem som blir sjuka dör 100 procent. Eller i princip 100 procent. För drygt tio år sedan överlevde en 15-årig rabiessjuk tjej, Jeanna Giese, i USA sjukdomen.

Så skyddar man sig: Klappa inte okända däggdjur utomlands, särskilt inte hundar och katter.


 

Ebola och andra blödarfebrar

Den som får blödarfeber får feber och blöder mycket. Flera olika virus kan vara orsaken, men det mest kända är nog ebola. Den största ebolaepidemin hittills startade i Västafrika 2014. I januari 2015 hade över 8 000 dödsfall rapporterats. Utbrottet har påverkat människor i de drabbade länderna mycket. Till exempel har skolor stängts för att hindra att smitta sprids.

Ebola sprids till exempel med blod, kräks och diarré. Det finns många sjukdomar som smittar mycket lättare än ebola. Men att många som får ebola dör gör sjukdomen skrämmande. I Sverige finns inga virus som ger blödarfeber.


Hiv och aids

Hiv-virus påverkar kroppens försvar mot olika sjukdomar. Om hiv inte bromsas, får man till slut aids och blir lätt sjuk av sånt som är ofarligt för friska. Under 2013 dog ungefär 1,5 miljoner av aids. Det är ändå färre än några år tidigare. I de flesta rika länder dör nuförtiden väldigt få av aids. Det finns mediciner som hindrar att hiv blir aids, trots att viruset finns kvar i kroppen.

Men långtifrån alla får såna mediciner. I stora delar av Afrika är hiv och aids ett väldigt stort problem. Många är smittade, många dör och många barn förlorar sina föräldrar. Hiv smittar via blod och andra kroppsvätskor.


 

Rotavirus

Småbarn i Sverige behöver ibland vårdas på sjukhus för diarré och kräkningar. Då är det oftast rotavirus som har gjort dem sjuka. Men barnen blir nästan alltid snabbt bra igen.

I fattiga delar av världen är rotavirus mycket allvarligare, kanske särskilt där det är brist på rent vatten. Över 400 000 barn tros ha dött av rotavirus under 2008.


Spanska sjukan och annan influensa

1918 tog första världskriget äntligen tog slut. Då drabbades världen av spanska sjukan, som 1918 till 1920 dödade ännu fler än kriget hade gjort. Det talas om mellan 20 och 100 miljoner människor. Spanska sjukan var en ovanligt besvärlig influensa. Det var också många unga och annars friska människor som dog. De som annars dör i influensa är ofta gamla  eller har andra sjukdomar. Spanska sjukan var speciell, men ibland kommer det besvärligare influensor. Läkare är oroliga för att det ska komma en variant som både smittar lätt och gör folk väldigt sjuka.

Pest, kolera och smittkoppor då?

Sjukdomarna pest och kolera orsakas av bakterier. Därför skriver nukunskap.se inte om dem denna gång. Hur de farliga smittkopporna utrotades, kan du läsa om här.

Text: Lisa Blohm
Den stora bilden visar ebolavirus och kommer från Thinkstock.
Publicerat: 2015-02-09


Källor: WHO, Unicef, Folkhälsomyndigheten med flera. Siffrorna om antal döda i sjukdomar kommer främst från världshälsoorganisationen WHO. De är på ett ungefär.