Låtskrivaren Bob Dylan får Nobelpriset 2016


Sångaren och låtskrivaren Bob Dylan från USA får årets Nobelpris i litteratur. För många var det nog en stor överraskning. Filmklippet är från 1964. Då var Bob Dylan 23 år.

De flesta Nobelpristagare i litteratur har varit författare som skrivit många romaner. Andra har skrivit diktsamlingar. Men aldrig tidigare har priset gått till någon som är mest känd för sin musik. Det gör det nu.

Svenska akademien bestämmer vem som får Nobelåriset. Vid lunchtid den 13 oktober avslöjades årets pristagare inför många journalister och fotografer. Det blev både applåder och rop i lokalen. Det har pratats ibland om att Bob Dylan kanske skulle kunna få Nobelpriset. Han är känd för att skriva sångtexter där han använder språket på ett skickligt sätt. Det är som en sorts poesi.

Många Nobelpristagare i litteraturer har varit författare som rätt få i Sverige har hört talas om. Bob Dylan är tvärtom väldigt känd. Kanske inte bland barn och ungdomar, men i alla fall bland många människor som är lite äldre.

Svenska akademien ger Nobelpriset till Bob Dylan för att akademien tycker att han är en stor poet och enligt motiveringen har ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.


Korta fakta om Bob Dylan

♦ Han föddes den 24 maj 1941 i delstaten Minnesota i USA. Han föddes som Robert Zimmerman men skaffade sig sen artistnamnet Bob Dylan.
♦ Han startade flera rockgrupper som tonåring och spelade bland annat folkmusik.
♦ I början av 1960-talet skrev Bob Dylan politiska texter och var en viktig artist för dem som kämpade för fred och för lika rättigheter för alla människor i USA.
♦ Han har gett ut många skivor och bytt lite musikstil genom åren.
♦ Han spelar bland annat gitarr och munspel.


Förslag på uppgift:

Bob Dylan har skrivit en stor mängd sångtexter. En av hans mest kända sånger är Blowin´ in the wind från 1962. Läs sångtexten och:

♦ Översätt en eller flera verser till svenska.
♦ Vad tror du att texten handlar om? Varför då?

En länk till texten till Blowin´in the Wind finns här.Länktips

Texter till Bob Dylans sånger (bobdylan.com)
Läs om 2015 års pristagare (nukunskap.se)
Tema Nobelpriset (nukunskap.se)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-10-13