Linnés egna ord om sitt liv kan nu ses på nätet

Bildtext: En liten bit ur boken om Linnés liv. Texten är från 1700-talet.

Den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné blev en världskändis. Nu kan texter som han skrev för hand för ungefär 250 år sen läsas på nätet. Han skrev bland annat om sitt eget liv.

Linné levde på 1700-talet och gjorde många resor för att forska om växter. Han gav också många växter och djur latinska namn som fortfarande används.

Carl von Linné. Målning av Alexander Roslin.

Efter Linnés död har många skrivit om Linné och hans forskning. Men stämmer det som författare skrev för 200, 100 eller 25 år sedan? Det är inte alltid så lätt att veta. Nu har biblioteket på Uppsala universitet fotograferat och kopierar texter som Carl von Linné själv skrev. Texterna är alltså ungefär 250 år gamla. Kopiorna på texterna har sedan lagts ut på internet.

Det här är bra för den som ska vara källkritisk, berättar bibliotekarien Helena Backman på Uppsala universitets bibliotek. Och forskare ska vara källkritiska.

– Om forskare i dag skulle ifrågasätta om det som andra har skrivit genom åren stämmer, så kan de läsa i de här källorna. De kan se om det som står är riktigt eller inte, säger Helena Backman.

Att texterna ligger ute på nätet gör det lättare för människor som bor långt borta från Uppsala eller i ett annat land att läsa dem.

– Linnéforskningen är jättestor även i andra länder, berättar Helena Backman.

Det är också bra för själva böckerna att de ligger på nätet. Där kan vem som helst klicka sig fram mellan sidorna. Om en massa människor skulle bläddra i 250 år gamla böcker skulle sidorna kanske förstöras.

Texterna är svåra att läsa

En av böckerna är en självbiografi, en bok där man berättar om sitt eget liv. I den har Carl von Linné skrivit en del själv. I andra delar av boken har han berättat för någon annan som har skrivit.

Tyvärr är texterna ganska knepiga att läsa för den som inte är van. Skrivstilen är snirklig och språket gammaldags. Många ord stavades på ett annat sätt än vi stavar nu eller kanske inte ens används längre. Annat är skrivet på latin. Men det kan kanske ändå vara kul att se hur Carl von Linné själv skrev.

Tips: Skriver du något om Carl von Linné eller om djur och natur? Då får du använda bilderna som biblioteket har lagt ut på hans texter. Boken om hans liv finns här. Kolla gärna om du kan tyda några av orden eller meningarna.


Förslag till skrivuppgift

Carl von Linné skrev en självbiografi. Det är en bok som handlar om ens eget liv. Det är mest kända människor som skriver såna och oftast när de är gamla. Låtsas att du är 72 år gammal och har varit med om massa saker i ditt liv – sorgliga, roliga eller spännande. Skriv sen och berätta om en sån påhittad händelse.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-04-03

Mer att läsa