Ljugande vittne kan få fängelse

(Översättning av texten i bilden: Är det sant att du erbjöds ett ben för att vittna?)

Den som lovar att tala sanning i domstol måste också göra det. Annars begår hen ett brott som kan ge fängelse.

De flesta som vittnar i en rättegång får först ge ett löfte om att tala sanning och säga vad de vet. Det här kallas för att avlägga en vittnesed. Vittnen som sen ändå ljuger gör sig skyldiga till ett brott som kallas mened.

Dag Cohen

Dag Cohen

Nästan alla människor ljuger ibland, om små eller stora saker. Varför är det då så allvarligt att ljuga just i en domstol? Nukunskap.se har frågat Dag Cohen, som arbetar som domare vid tingsrätten i Malmö.

– Det kan leda till att en skyldig person går fri. Eller till att en person som inte är skyldig fälls. Det är ännu värre, säger Dag Cohen.

Han vet inte varför en del vittnen begår mened. Men han har några bra gissningar.

– Det skäl som känns ganska självklart är att man vill skydda eller hjälpa en person. Ibland kan man kanske också ha hotats till att ljuga, säger Dag Cohen.

Han har själv varit domare i rättegångar där han har känt sig säker på att vittnen ljuger. Ett exempel kan vara en tjej som säger att en kille var hemma hos dem när ett brott begicks. Om det då finns massa andra bevis som visar att det inte är sant, så ljuger antagligen tjejen.

Det är bara mened om man ljuger, alltså talar osanning med flit. Det är aldrig ett brott att inte minnas, eller att minnas fel. Det kan förstås vara svårt att bevisa att någon har ljugit med flit, men en del vittnen fälls ändå för mened.

– Det är ett brott där vi dömer ut tuffa straff och dömer även unga personer till fängelse, säger Dag Cohen.

Det är inte alla vittnen som måste lova att tala sanning. Barn under 15 år och nära släktingar till den som är anklagad för brott ger inget sånt löfte i domstolen. Därför kan de heller inte dömas för mened, även om de skulle ljuga.


Så många döms för mened

Straffet för mened är i vanliga fall fängelse i högst fyra år. Om brottet inte är lika allvarligt kan det ibland räcka med böter. Riktigt allvarliga fall kan ge åtta års fängelse. Då kallas det grov mened. Det här kan man läsa mer om i lagboken.

Under 2014 dömdes 42 människor i Sverige för mened. Av dem var 20 personer yngre än 25 år. Fyra hade inte fyllt 18 år.      Källor: Brottsförebyggande rådet och ne.se


Det här är vittneseden

Det som vittnen lovar i domstol sägs på ganska krånglig svenska. Den som heter Maja Johansson ska säga så här: ”Jag, Maja Johansson, lovar och försäkrar på heder och samvete, att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra.”


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock

Publicerat: 2015-11-06