Luriga listor över världens rikaste

Mannen på bilden är Bill Gates från USA. Han toppar en känd lista över världens rikaste. En svensk hamnade år 2015 på plats 28. Men kan man lita på såna här listor?

Tidningen Forbes i USA gör varje år en lista över världens rikaste människor. På den finns människor som kan ge bort många miljarder kronor och ändå vara rika.

Listan toppas av Bill Gates som började skriva datorprogram när han var ung, startade företaget Microsoft och blev ohyggligt rik på det. En del av sina pengar satsar Bill Gates i dag på arbete mot sjukdomar, till exempel malaria och hiv.

En del av de väldigt rika har på olika sätt själva tjänat ihop sina pengar. Andra har ärvt en förmögenhet. Däremot är det ont om kändisar som idrottare, artister och skådespelare på Forbes lista.

De som har gjort rankningen skriver att Stefan Persson är rikast i Sverige och på 28:e plats i världen. Han äger mycket av klädföretaget Hennes och Mauritz, som hans pappa startade. Det är ingen tvekan om att Stefan Persson är väldigt, väldigt rik. Men är han rikast i Sverige? Kanske, eller kanske inte.

Den svenska tidningen Veckans Affärer har nämligen gjort en egen lista över rika svenskar. Där är det Ingvar Kamprad som ligger etta och det står att han äger 550 miljarder kronor! Det var han som startade möbelföretaget Ikea. Stefan Persson kommer på andra plats med 215 miljarder kronor.

Man kan ju tycka att det här är lite konstigt. Vem är nu egentligen rikast i Sverige? Båda tidningarna kan ju inte ha rätt (fast båda kan ha fel). Nukunskap.se vet inte vem som är rikast. Men tidningarna har räknat pengar på lite olika sätt. Därför får de inte samma resultat.

Kan man då lita på att Bill Gates är allra rikast i världen? Det kan nog ingen svara säkert på och det kan bero på hur man räknar. Däremot är det lättare att säga att det är svårt att göra såna här listor. Forbes har till exempel inte kollat på människor i alla länder. En del människor har nog också gömt undan pengar, så de kan vara rikare än vad som är känt. Men även om listorna inte stämmer helt, tycker många att de är spännande.

Om man ska tro Veckans Affärers lista fanns det 147 svenska miljardärer 2014. En av dem var fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.


Se listorna här:

”Hela listan: Sveriges 147 miljardärer” (Veckans Affärer 2014-12-08. Från 2014.)
”The world´s Billionaires” (Forbes. Listan är på engelska och ändras år från år.)


Tips på uppgifter till listan:

  • Vilka namn på den svenska listan känner ni igen?
  • Hur ser det ut med kvinnor och män bland de riktigt rika?
  • Från vilka länder kommer de flesta på Forbes tio-i-topp?
  • Vem är den yngsta miljardären på Veckans Affärers lista?

Text: Lisa Blohm
Foto: Alex Wong/Thinkstock
Publicerat: 2015-08-18
Texten hör till tema PENGAR