Magneter lyfter världens snabbaste tåg

I Japan utvecklas ett tåg som ska köra ungefär 500 km/h. Det ska sväva ovanför rälsen med hjälp av magneter. Filmklippet visar provåkning på en kortare sträcka.

Tåg som i vanlig trafik har en toppfart på minst 200 km/h kallas för snabbtåg. Ett av de allra snabbaste finns i Shanghai i Asien och kör bara de tre milen mellan flygplatsen och stans tunnelbana. Ett sånt tåg syns på bilden här ovanför. Farten är ungefär 300 km/h och den högsta hastigheten cirka 430 km/h.

Tåget i Shanghai är ett så kallat maglevtåg. Det betyder att det svävar ovanför spåret, vilket kallas magnetisk levitation. En magnet kan sväva ovanför en annan magnet, och den principen utnyttjas här. Eftersom tåget svävar, bromsas inte farten av kontakt med rälsen. Man säger att det inte blir någon friktion.

I Japan håller man på att ta fram ännu snabbare maglevtåg än det i Shanghai. De tågen ska gå i en maxfart på runt 500 km/h och har provkörts i över 603 km/h (nytt rekord den 21 april 2015). Det är många år kvar tills den planerade sträckan är klar. Först 2027 ska det gå att åka hela vägen mellan Japans huvudstad Tokyo och en annan stor stad, Nagoya. Men en del får teståka en liten bit.

Tågen i Shanghai och tågen i Japan är gjorda på lite olika sätt. Men för båda tågen handlar det om sån här magnetisk levitation.


 

Länktips:

1. ”Grönt ljus för ny maglevbana (Ny Teknik 2014-10-17).
2. Se ett experiment med magnetisk levitation (Youtubeklipp). 


Text: Lisa Blohm
Youtubeklipp: Inquire.net
Publicerat: 2015-04-14
Ändrat: 2015-04-21

Källor: Chalmers, Wikipedia, ne.se med flera