Malariaparasiter lockar myggor att suga blod från sjuka

Sjukdomen malaria sprids med myggor. Nu har svenska forskare upptäckt att ett ämne som bildas hos de sjuka lockar till sig myggorna.

Malaria är en allvarlig sjukdom, som orsakas av en sorts parasiter. De lever både i myggor och i människor. När smittade myggor suger blod från en människa tar sig parasiterna in i människans blod. Där blir parasiterna snabbt fler. När sen en annan mygga suger blod från en smittad människa, sprids parasiterna till fler människor.

Forskare har tidigare upptäckt att malariamyggor hellre suger blod från malariasmittade människor än från friska. Däremot har man inte vetat varför. Nu har svenska forskare ett svar. De har upptäckt att ett ämne från malariaparasiterna bidrar till att locka malariamyggor. Ämnet heter HMBPP. Det får människans röda blodkroppar att avge extra mycket koldioxid och dofter som myggorna gillar.

Parasiterna kan alltså genom att ge ifrån sig HMNPP få myggorna att komma just till smittade människor, berättar forskaren Noushin Emami, i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

– För parasiten är HMBPP ett sätt att vinka till sig en taxi, en malariamygga, och ta sig till nästa värd på bästa sätt, säger hon.

En annan av forskarna är Ingrid Faye. Hon berättar för nukunskap.se att forskarna har undersökt det här på flera olika sätt. De har bland annat haft blod från en frisk person i en bit glasrör och malariasmittat blod med HMPP i en annan bit glasrör.

– Sen släppte vi iväg myggorna en och en och såg vart de ville gå. Över 95 procent valde HMPP-blodet, berättar Ingrid Faye.

HMPP verkade också ge myggorna bättre aptit så att de sög mer blod.

De här nya resultaten av forskning kan kanske användas för att lura malariamyggorna.

– Det finns redan fällor där man försöker att locka till sig myggor med olika dofter, men det har inte varit så fruktbart, säger Ingrid Faye.

Det har alltså inte varit så väldigt effektivt. Men kanske kan den nya forskningen få fram bättre lockbeten till fällorna. Det vore väldigt bra för människor i områden med mycket malaria, till exempel i av Afrika. Varje år dör flera hundratusen människor av sjukdomen. Malaria finns inte i Sverige och det är bara i en del varmare länder som man behöver skydda sig mot sjukdomen.

Ingrid Faye gick egentligen i pension från ett jobb som professor för tre år sen. Men hon fortsatte att jobba med den här forskningen ändå.

– Det här har ju varit väldigt spännande grej och svår att släppa, säger hon.

Den nya studien finns med i tidningen Science. Det är en av de allra viktigaste tidningarna för forskare, så det är en häftig sak för forskare att vara med där.

Forskarna bakom den här studien finns på bland annat Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.


Länktips

♦ En av 2015 års Nobelpristagare i medicin fick priset för upptäckter om malaria. Läs om henne här. (nukunskap.se)

”Gener kan göra dig smaskigare för myggor” (nukunskap.se)


Förslag till uppgifter

Ta reda på fler saker om malaria. Till exempel:

1. Hur många människor per år får sjukdomen?
2. Hur många dör av den varje år? Är det fler eller färre än för 10 eller 20 år sedan?
3. Pricka på en världskarta ut några länder där malaria är vanligt. Ser du något samband mellan länderna?


Text: Lisa Blohm
Foto: Anna-Karin Landin, SLU
Publicerat: 2017-02-10