Män får fängelse för gratis filmer på nätet

Fyra män har dömts till fängelse av tingsrätten i Linköping. Domstolen kom fram till att de hade brutit mot lagen genom att sprida filmer gratis på nätet.

Männen har tjänat pengar på en sajt med namnet dreamfilm.se. Genom den sajten har andra människor kunnat se en del filmer utan att betala. Männen har heller inte betalat för att få visa filmerna och de har inte frågat om lov. Dreamfilm.se har sedan tjänat pengar på att andra har köpt annonser på sajten.

Att göra så här är inte lagligt. Filmbolagen har betalat för att göra filmerna och när filmerna är klara vill bolagen själva tjäna pengar. Det blir svårare om andra visar filmerna helt gratis.

Sajten och männen bakom dem blev anmälda. Polis och åklagare undersökte anklagelserna och männen åtalades. De ska ha varit inblandade i piratsajten på lite olika sätt. Det kan man läsa i domen från tingsrätten, som nukunskap.se har fått en kopia på.

1,3 miljoner i skadestånd

I dag kom tingsrättens dom. Domstolen tycker att bevisen visar att de fyra männen är skyldiga. Två av männen får tio månaders fängelse. En får ett fängelsestraff på åtta månader och den fjärde döms till sex månaders fängelse. De ska dessutom tillsammans betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd till det svenska filmbolaget SF. Filmbolaget ville egentligen ha mycket mer pengar än så.

Männen ska ha varit inblandade på lite olika sätt. Men de fälls alla för brott mot upphovsrätten. Det är en lag som bland annat säger att man inte får tjäna pengar på någon annans bok eller film – utan att den som har gjort boken eller filmen sagt ja. Ofta ska någon ha betalt också.

För att dömas för det här brottet ska man ha brutit mot lagen med flit eller varit väldigt slarvig. I lagtexter kallas sådan slarvighet för oaktsamhet.

Trots att tingsrätten har bestämt sig, så kan domen ändras. Både SF och de dömda kan nämligen överklaga till hovrätten. Om någon av dem gör det, så blir det en ny rättegång i hovrätten. Den domstolen har mer makt än tingsrätten och kan ändra tingsrättens beslut. Det är ganska vanligt att domar som tidningar skriver mycket om överklagas.

Extra fakta:

Man kan bryta mot upphovsrättslagen på många olika sätt. Det är till exempel inte okej att låna bilder på nätet och använda dem hur som helst, om det inte tydligt står att den som har tagit bilden har sagt att det är okej.

Det är också ett brott mot upphovsrätten om någon utan lov tar en text från till exempel nukunskap.se och lägger ut texten på sin egen sajt.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-09

Förslag till uppgifter:

1. Finns det några ord i texten som du inte kunde förut? Ta reda på vad minst två av dem betyder.

2. Kunde du redan alla ord? Välj då minst två av dem och förklara dem på ett sätt så att du tror att någon som är lite yngre än du förstår. Skriv gärna ner dina förklaringar på ett papper.