Hajdräkt gav böter när förbud mot niqab införts

I Österrike blev det nyligen förbjudet att bära slöjor som täcker ansiktet och som en del muslimska kvinnor bär. Nu har en man med hajmask drabbats av förbudet och fått böter.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-10-11


I Österrike får man sedan den 1 oktober inte gå runt klädd i plagg som döljer ansiktet. Det gäller för burka, som täcker hela kroppen och även döljer ögonen. Det gäller också för niqab, en slöja som döljer hela ansiktet utom ögonen. Båda plaggen bärs av en del muslimska kvinnor, men är ovanliga i Österrike.

Den nya lagen ses av de flesta som riktad mot muslimer, men förbudet gäller inte bara slöjor. Det har till exempel blivit olagligt att gå runt på gatan klädd i clownmask, med rånarluva eller med ansiktsskydd som läkare har när de opererar.

Den som bryter mot förbudet kan få betala 150 euro i böter, ungefär 1.500 kronor. Och det har nu en man i Österrikes huvudstad Wien fått göra. Han gjorde reklam för en elektronikaffär som heter McShark och shark betyder haj. Därför var han utklädd till haj, med ett stort hajhuvud av tyg på huvudet.

Polisen kom och sa att han måste ta av sig hajhuvudet. Mannen sa enligt nyhetssajten Heute att han bara gjorde sitt jobb. När polisen hotade att gripa mannen tog han i alla fall av sig masken, men fick ändå böta.

Vid Halloween ska masker som täcker ansiktet ändå vara tillåtna.


Förslag till diskussion:

1. Vad tycker ni om nyheten?
2. Vad tycker ni om lagar som förbjuder vilka kläder man får ha?
3. Hur skulle ett förbud som liknar det i Österrike påverka Sverige?

Länktips:
Gör vårt quiz om Österrike.

Se en bild på mannen och hans hajdräkt. (heute.at, sidan är på tyska)


Materialet på nukunskap.se omfattas av upphovsrätten.