Många airboards blir förbjudna att sälja

Airboards är en sorts elektriska åkbrädor som man kan åka på. Nu blir många av dem förbjudna att sälja. Köpare kan kräva att få tillbaka sina pengar.

Airboards kallas också bland annat hoverboards. Det har varit många brandolyckor med åkbrädorna. På ett år startade minst 48 bränder på grund av hoverboards, visar statistik över olyckor. Ofta hade något gått fel när brädorna laddades.

Nu har myndigheten Arbetsmiljöverket varit runt till affärer i Stockholmsområdet. De har kollat vilka hoverboards som säljs och om reglerna följs. Reglerna säger att:

♦ Åkbrädorna ska ha en bruksanvisning på svenska.
♦ Åkbrädorna ska ha det som kallas CE-märke.
♦ Det som finns i kartongen ska vara samma produkter som beskrivs i och på lådan.

Inspektörerna hittade 13 olika hoverboards i affärerna. Bara tre åkbrädor fick godkänt. Ingen av de andra följde alla regler. Alla de godkända åkbrädorna var av märket Denver och de får fortsätta säljas. De andra granskade brädorna blir förbjudna att sälja, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Monica Torgrip jobbar på Arbetsmiljöverket. Hon tycker att det finns flera skäl till att förbjuda produkter som inte följer kraven. Ett är att det är orättvist för företag som följer reglerna om andra fuskar.

Det är inte olagligt att äga en airboard som inte får säljas. Men det finns alltså en större risk för att en sån åkbräda inte är säker. Den som har en sån airboard ska enligt lagen kunna lämna tillbaka den till affären. Affären kan då byta ut den mot en godkänd åkbräda eller ge köparen pengar tillbaka. Men det är antagligen viktigt att visa ett kvitto på var man ha köpt sin airboard.


Länktips för lärare: På sidan 3 i denna pdf finns en tabell med alla granskade hoverboards (arbetsmiljoverket.se)


Förslag på diskussionsfrågor:

1. Vad skulle du göra nu om du eller någon i din familj har en hoverboard?

2. Vad tycker ni om att affärer har sålt varor som inte följer reglerna?

3. Vad tror ni att affärerna kommer att tycka om många vill ha pengar tillbaka för en airboard?

4. Vet ni vad CE-märkning är för något? Ta annars gärna reda på det.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-16