Många hästjobb utan riktig lön

Tidningen Kommunalarbetaren har undersökt löner för olika hästjobb. En reporter på tidningen låtsades vilja jobba som hästskötare. Hon ringde till 25 hästställen som sökte folk. Då berättade hon inte att hon var journalist. Det händer att journalister gör så för att få reda på saker.

Reportern fick veta att det var vanligt att jobben var på sex dagar i veckan och på heltid. Hästskötarna skulle ofta få gratis boende och mat, men ibland ingen lön eller en låg lön. På tre ställen skulle hästskötarna inte få någon lön alls, men kanske lite fickpengar.

Det finns en sorts avtal om att hästskötare ska få minst 20 236 kronor i månaden om de jobbar heltid. Men det var bara på två ställen som lönen var så hög. De flesta hästgårdar tänkte betala 5 000 kronor i månaden eller mindre. Många gårdar tänkte också strunta i att betala skatt för lönen. Det är olagligt att göra så och lönen betalas inte på ett riktigt sätt.

Journalisten ringde sen tillbaka till hästgårdarna. Den här gången berättade hon att hon var journalist. Hon frågade chefer varför de betalade låga löner eller ingen lön alls. Många chefer svarade då att jobben var en sorts praktik där hästskötarna fick rida och lära sig ett yrke. Därför tyckte cheferna att lönerna kunde vara låga och att det ibland räckte med lite fickpengar.


Länktips (mest för vuxna):

”Usla villkor för hästskötare” (Kommunalarbetaren 2015-10-21)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock

Publicerat: 2015-10-21