Många skolbarn tål mer mat än de tror

Det är vanligt att skolbarn tror att de har en allergi mot mat som de faktiskt tål. Det har en forskare i Umeå kommit fram till.

Forskaren heter Anna Winberg och är barnläkare. Hon har forskat om matallergi hos barn i flera år och upptäckt att många undviker mjölk, ägg, fisk eller vete helt i onödan.

anna winberg

Anna Winberg

I den här forskningen ställdes frågor till föräldrar med barn i ettan och tvåan i tre kommuner. Ungefär 1 av 20 skolbarn var enligt föräldrarna allergiska mot mjölk, ägg, fisk eller vete. Men tester visade att färre än 1 av 100 barn faktiskt hade en sån allergi. Det var alltså väldigt vanligt att föräldrarna och barnen hade fel. Barnen kunde visst äta den här maten.

Att de trodde fel kan bero på olika saker. En del barn har antagligen haft matallergi som bebisar, men sen har allergin försvunnit när de har blivit äldre. Andra barn har nog aldrig haft en matallergi, men sjukvården har misstänkt att det kan vara så. När barnen sen har blivit äldre, har ingen undersökt det här ordentligt.

Det här behöver det bli ändring på, tycker Anna Winberg. Hon vill att sjukvården blir bättre på att verkligen reda ut om barn har en matallergi. Det tycker hon ska göras långt innan barnen börjar skolan.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man får ett klart svar, så att man säkert vet om man behöver undvika mat eller inte, säger hon till nukunskap.se.

Det kan vara krångligt att undvika mat med vete, mjölk och ägg eftersom de ingredienserna finns i många sorters mat. Men den som alltid har gjort det är antagligen van.

– De flesta skolbarn som vi pratat med tycker inte att det är ett stort problem, säger Anna Winberg.

Extra fakta: Anna Winbergs forskning finns i en avhandling, en sorts rapport om flera års forskning. Den är precis klar. I ett pressmeddelande skriver Umeå universitet lite om avhandlingen.


Text: Lisa Blohm
Foton: Thinkstock och Umeå universitet
Publicerat: 2016-02-17